Михајловић: Доста је шминкања градилишта пред мој долазак

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић ненајављено је данас обишла деоницу пута од Уба до Обреновца и рекла да је разочарана динамиком радова, те да неће дозволити да се и један динар грађана Србије и троши на било чије грешке.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Доста је шминкања градилишта пред мој долазак. Све фирме ће морати да поштују рокове и квалитет или ће морати да плате пенале", поручила је Михајловић и додала да је на тој деоници данас "било радника које је на прсте руке могла да изброји".
Она је подсетила да је обавеза да се радним данима и суботом ради од 7 до 19, а недељом од 7 до 13 сати и нагласила да је недопустиво да се уговор не поштује, а уговор, како подвлачи, "мора бити светиња".

Како је додала, разлог ненајављене контроле радова на тој деоници дугој 26,2 километра био је да се увери у којој мери извођач радова - кинеска компанија "Шандонг" и домаће фирме које раде као подизвођачи испуњавају обавезе.
"Шест месеци слушам на састанцима од извођача радова да је све у реду, да све иде по плану, да ће радови бити завршени у року. А онда на терену видим сасвим другачију слику. Оваквим односом кинеске компаније и домаћих фирми које раде као подизвођачи не могу да буду задовољни ни влада Србије, ни кинески амбасадор и Кина као наш велики партнер у области инфраструктуре", рекла је Михајловић.

Истиче да је извођач већ добио опомену пред раскид, јер, како је нагласила, Србија се задужила за градњу тг пута, то је, наводи, новац грађана Србије и понавља да неће да дозволим да се и један динар троши на било чије грешке.
Како каже, та деоница пута, од Обреновца до Уба, неупоредиво је лакша од оне на Коридору 10 у Грделичкој клисури, где "људи раде и ноћу да би завршили посао". 

"Ако у Грделици могу да раде дан и ноћ, онда је срамотно да их овде ни дању нема. Ми смо обезбедили све, платили све на време, а сада господо грађевинари, испуните свој део посла. Они који не раде квалитетно и који касне сигурно неће више добијати посао који финансира држава", јасна је потпредседница владе.

Каже и да Србија има одличну сарадњу са великим бројем кинеских компанија са којима ради на инфраструктурним пројектима вредним 2,5 милијарди, али да једини проблем имамо са фирмом која ради две деонице на Коридору 11.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести