Михајловић: Друштво термичара Србије партнер Министарства

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са председником Друштва термичара Србије Миланом Радовановићем о сарадњи у области енергетске транзиције и подизања енергетске ефикасности.
mihajlovic1
Фото: Танјуг (видео)

Како је саопштено из Министарства, Михајловић је на састанку изјавила да је за Министарство важно да представници струковних удружења, као што је Друштво термичара Србије, учествују у изради стратешких докумената и да буду део стварања планова у процесу енергетске транзиције.

„Драго ми је да Друштво термичара жели да учествује у свему што радимо у области подизања енергетске ефикасности. Постоје радне групе за израду националног интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике, за енергетско сиромаштво, у којима су и чланови организација цивилног друштва", навела је Михајловић.

Подсетила је и да Србија има потпуно нови законодавни оквир и додала да је Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије донет са циљем да се смањи потрошња на националном нивоу и да се омогући да сва домаћинства у Србији учествују у пројектима које Министарство спроводи.

Наводи да су ти пројекти замена столарије и постављање соларних панела.

"Верујем да постоји заједнички интерес у процесу енергетске транзиције и да је важно да Министарство и невладин сектор, посебно струковна удружења, сарађују на том путу и да видимо како да имамо одрживу енергетику, да будемо енергетски безбедни и како ће се то одразити на економију и на конкурентност", рекла је Михајловић.

Председник Друштва Милан Радовановић, захвалио је потпредседници Владе на залагању, резултатима и подршци.

"Знамо шта сте све урадили ове године, почевши од закона који су донети на предлог Министарства, пратимо и све пројекте који се спроводе у области подизања енергетске ефикасности и веома смо заинтересовани да будемо део промена у енергетици", рекао је он.

Због ширења угледа Друштва, промоцији научно-стручних резултата и подршци активностима, Главни одбор Друштва донео је одлуку да потпредседници Владе додели медаљу Атанасија Стојковича, првог термичара Србије, као и део његовог опуса с почетка 19. века.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести