Енергетска ефикасност мора да се појача

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да није упозната са одлуком о наметима у циљу унапређења енергетске ефикасности у Србији, али да ће Србија, будући да спада у енергетски неефикасне земље, морати да поради на томе.
brnabic
Фото: Tanjug

"Морам да погледам и добијем мало више инфомација око тога, али што се тиче енергетске ефикасности у разлицицтим земљама и владама то се радило на различите начине и за то свакако морате да издвајате незанемарљива средства јер енергетска ефикасност је једнака практично изградњи нових енергетских објеката", рекла је Бранабић.

Она је тако одговорила на питање новинара о томе зашто је уведен намет на струју, гас и гориво ако је ситуација у будзету добра и зашто се на тај начин долази до новаца за енергетску ефикасност, као и колико новца очекује у буџету по основу тих намета. 

"Морам да погледам и добијем мало више инфомација око тога...", рекла је Брнабић .

Она је рекла да је енергетска ефикасност веома важна тема и да је Србија изузетно енергетски неефикасна земља.

Додала је да Србија има најјефтинију електричну енергију у Европи, која се значајно субвенционише и да кроз историју нисмо морали да се учимо енергетској ефикасности.

"Енергетска ефикасност мора да се појача", рекла је премијерка.

За то су, додала је, потребна не занемарљива средства и то је практично једнако изградњи нових енергетских објеката.

"Да ли сте један киловат цас уштедели или направили - практично је једнака ствар", рекла је она.

Дневни лист Политика пише да је Јавно предузеце „Србијагас” обавестило ових дана све своје потрошаце да им с јулским рацунима за гас поциње обрацун нове накнаде за унапредење енергетске ефикасности од 0,15 динара по кубику, која це се ускладивати једном годишње.

Овај новац бице искоришцен за замену врата и прозора у зградама и бољу топлотну изолацију, али и за улагања у котлове за грејање. 

Накнаде за енергетску ефикасност ће, иначе, увећати рачуне за потрошених 350 киловатчасова електричне енергије месечно за 5,25 динара.

За просечну годишњу потрошњу гаса од 875 метара кубних рачун ће бити већи за 131 динар годишње, или за 11 динара месечно, наводи се у образложењу прописа којим се уводи ова накнада. 

Од августа на течни нафтни гас, безоловни бензин, гасна и уља за ложење биће обрачунавана накнада за енергетску ефикасност од 0,15 динара по литру односно килограму, док ће исти износ бити наплаћиван по кубику природног гаса а накнада за киловат електричне енергије износиће 0,015 динара.

За месечну потрошњу од 40 литара горива додатни трошак тако ће износити 6 динара, месечни рачуни за струју на потрошених 350 киловата биће увећани за 5,25 динара а просечна годишња потрошња гаса биће скупља за укупно 131 динара што је месечно 11 динара. 

Овај новац биће приход републичког буџета и као такав ће се користити за унапређење енергетске ефикасности у Србији. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести