Михајловић: Градња Моравског коридора почиње ове године

КРАЉЕВО: Градња Моравског коридора, то јест аутопута Појате - Прељина, требало би да почне већ у трећем кварталу 2019. и трајаће најмање две и по године, изјавила је данас у Краљеву потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: FoNet

Она је на састанку са представницима Рашког округа и градским властима у Краљеву рекла на конференцији за новинаре да ће ове године почети радови и да је пројектно - техничка документација највећим делом завршена.

Навела је да ће ће ускоро почети и експропријација и да ће ускоро бити закључен уговор о финансирању, након чега ће моћи да почне градња.

"То је стратешки најважнији пројекат", рекла је Михајловић истичући да ће тај аутопут повезати коридоре 10 и 11 односно централну Србију.

"За аутопут Појате - Прељина Министарство финансија тренутно преговара са британским и америчким финансијским фондовима о условима финансирања и очекујемо да већ у наредних месец дана да се министарство договори око најбољих услова за финансирање Моравског коридора".

Михајловић каже да је аутопут подељен на три деонице и да је за прву и трећу већ потпуно спремна пројектно - техничка документација.

"Када се потпише уговор о финансирању, тада ће моћи да крену радови. Ако све буде ишло по плану, па чак и мало да каснимо, могли би у трећем кварталу 2019. да почнемо радове на изградњи", додала је министарка.

Говорећи о аеродрому Морава у Лађевцима код Краљева, Михајловић је рекла да ће бити уложено 8,5 милиона евра у тај аеродром и да ће 28. јуна први цивилни авиони моћи да полете.

Нагласила је да ће на тај аеродорм моћи да слете и велики авиони типа боинг 737.

"Можда ћемо тада правити и војно - цивилни аеромитинг", додала је Михајловић.

Навела је да ће бити проширена писта, набављена потребна опрема и све што је неопходно за пријем путника и њихову безбедност, али и да аеродром Морава добије све сертификате.

"Данас потписујемо записник о примопредаји између Министарства одбране и Аеродрома Србије и то ће омогућити држави да уложи средства у аеродром", казала је министарка.

Додала је да је то само права фаза - развој путничког саобраћаја и да ће се касније радити на оспособљавању аеродорма за карго летове, како би могло да се авионима превезе све што се у том делу Србије произведе.

Рекла је да су данас разговарали и о пројектима увези са изградњом регионалних путева.

"Јако је важно што почиње реконструкција пута нови пазар - Тутин, турски Ташјапи, извођач, ради тренуно на препројектовању и у мају очекујемо почетак радова".

Михајловић је навела да је данас постигнут догово и о обнови пута ка Гочу у две фазе и да ће комплетан посао бити завршен током ове године.

Михајловић је напоменула да се завршава градња Коридора 10 и да се комплетира Коридор 11, као и да ће се градити нови аутопут ка БиХ.

Одговарајући на питање о изградњи пруге Београд - Нови Сад и зашто се ушло у реконструкцију пре завршене експропријације, Михајловић је рекла да се све ради у складу са планом који је договорен са компанијом РЖД Интернешнал.

"Експропријација је завршена 90 процената на делу пруге на којој се ради реконстркција пруге Боград - Нови Сад, а на преосталих 10 одсто који нису завршени се сада завршава и то нема утицаја на радове нити ће продужити радове".

Михајловић је додала да нема никакве бојазни од тога да је неко раније започео реконструкцију него што је требало и да ће зато она трајати дуже.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић похвалио је праксу потпредседнице Владе да заједно са државним секретарима и помоћницима обилази округе у Србији и разговара о инфраструктурним пројектима. 

Он је навео да је на састанку разговарано о изградњи 366 станова у Доситејевој улици, у оквиру обнове од земљотреса, о изградњи станова за снаге безбедности и пројектима у друмској и железничкој инфраструктури, укључујући припрему пројекта северне обилазнице, прву фазу пута ка Гочу, реконструкцију једног надвожњака и изградњу путног прелаза.

Начелник Рашког округа Небојша Симовић захвалио је на подршци државе у решавању стратешких питања важних за овај округ, укључујући изградњу Моравског коридора и почетак рада Аеродрома "Морава". 

"Сви ови пројекти значиће и бољи живот за грађане Краљева и целог округа", каже Симовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести