Михајловић и Чен: Помоћ кинеским фирмама у Србији

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је данас помоћ кинеским компанијама ангажованим на великим пројектима у Србији, због тешкоћа које имају у Кини насталих услед епидемије корона вируса.
mihajlovich_bo_izj
Фото: Танјуг (Видео)

"Договорили смо се да помогнемо свуда где можемо, и кроз помоћ српских компанија, али и као Влада Србије", рекла је Михајловићева након састанка са амбасадорком Кине Чен Бо и представницима кинеских компанија које раде у Србији.

Амбасадорка Чен рекла је да се стабилизује ситуација у вези са епидемијом корона вируса, али да је она утицала не само на светску кинеску и светску еконмију већ и на динамику заједничких великих пројеката у Србији због недостатка радника и инжењера из Кине, али и испорука опреме и материјала из Кине.

"Пријатељство између Србије и Кине је челично. Као што је Кина увек била уз Србију у лепим и мање лепим тренуцима, тако је и Србија увек уз Кину и у лепим и мање лепим тренуцима и када се Кина бори против тог вируса", поручила је министарка Михајловић.

Она је новинарима пренела да је са амбасадорком Чен разговарала како кинеске компаније решавају проблеме са којима се суочавају.

"Кинески радници су за нас веома важни пошто раде на највећим инфраструктурним пројектима", рекла је Михајловићева и подсетила да су они сада ангажовани на изградњи брзе пруге, да раде на деоници аутопута Прељина - Пожега и другим пројектима.

Напоменула је да су то све пројекти који доприносе убрзаном привредном развоју Србије.

"Имамо пуно разумевање за све проблеме кинеских компанија и насталу ситуацију", нагласила је Михајловићева и поручила да Србија жели Кини да се избори са епидемијом.

Чен је рекла да је кинеска економија веома отворена, али и да је утицај епидемије на кинеску и светску економију привремен и фазни, као и да и ММФ и друге земље имају сличну процену.

"Ситуација са епидемијом се ових дана стабилизује, а број оболелих опада. У крајевима где је епидемија била релативно блажа почела је обнова економских активности. Уверена сам да ће се након епидемије кинеска економија обновити и да ће се сарадња са Србијом вратити у нормалу", рекла је Чен Бо.

Захвалила је потпредседници владе Михајловић и Влади Србије на спремности на помоћ и подршку кинеским компанијама.

Како је рекла, кинеске компаније су већ предузеле све мере да смање негативни утицај епидемије на њихово пословање.

Чен је уверена да ће кинеске компаније свести утицај епидемије на заједничке пројекте на минимум.

"Уверена сам да ћемо после епидемије имати још више прилика за нашу сарадњу", рекла је амбасадорка Кине и захвалила и грађанима и медијима у Србији на солидарности с кинеским народом који се суочава с тешким тренуцима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести