Михајловић и Удовичић са медијима у вожњи делом Коридора 10

БЕЛА ПАЛАНКА: Представници медија заједно са министарком грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић и министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, имали су данас прилику да се први возе деоницом источног крака Коридора 10 у дужини од 2,7 километара.
Mihajlovic i Udovicic na Koridoru 10/Fonet/MGSI
Фото: Фонет/МГСИ/Михајловић и Удовичић на Коридору 10

Министре и шефа Канцеларије Светске банке у Србији Стивена Ндегву, деоницама Просек - Банцарево и Банцарево - Црвена Река, возио је рели возач Душан Борковић.

Медији су на деоници Просек - Банцарево, у дужини од 9,4 километара, могли да виде 10 мостова укупне дужине 392,9 метара, као и 16 косина, а на деоници Банцарево - Црвена Река у дужини 12,3 километара, на којој се налази 27 косина, прошли су кроз тунел Банцарево дужине 733 метара и прешли преко 5 мостова укупне дужине 297,3 километара.

Министарка Михајловић у изјави медијима казала је да када је завршена Грделичка клисура и пуштен у саобраћај Коридор 10 југ тада је Србија постала најбржа рута између севера и југа, односно рута ка Грчкој.

Фото: Koridor 10/Fonet/MGSI

Додала је да врло брзо, на јесен, када се пусти источни крак Коридора 10, Србија ће постати најкраћа рута између истока и запада. 

“Србија се налази на раскрсници путева и што више путева будемо завршавали, мислим да ћемо увек бити незаобилазна рута”, казала је Михајловићева.

Истакла је да је поносна због свега што је урађено, односно што су Коридори урадили, као и на раднике.

“Док смо се возили имали смо прилике да видимо невероватне ствари, почев од тога да тамо где је сада аутопут, некада је била река... Данас имамо пут који нас води у оно што се зове бољи развој, доноси нам инвестиције и чини нас развијеном земљом”, рекла је министарка.

Према њеним речима, важно је да грађани Србије имају добре путеве, јер добри путеви значе безбедност.

Фото: Istočni krak Koridora 10, Mihajlović, Borković, Udovičić i Ndegva/Fonet/MGSI

Појаснила је да је кроз Грделичку клисуру до сада прошло пола милиона аутомобила, а није било несрећа и истакла да се нада да када се пусти источни крак, неће бити несрећа, да ће бити безбедно.

“Постоје деонице источног крака које смо данас прошли где пре две године није било готово ничега, било је проблема са неким извођачима, чини ми се да смо их превазишли и на крају крајева научили смо за нове аутопутеве које сада почињемо да радимо шта више нећемо дозволити”, казала је Михајловић.

Према њеним речима, садашње уговоре који се раде, много адвоката и правника разматрају, а држава не дозвоља себи више узимање кредита без спремне пројектно - техничке документације.

“Све ново што Србија гради ове и следеће године има спремну пројектно - техничку документацију, плански основ, ради се већ експропријација, имамо уређене финансије, политичку стабилност”, казала је Михајловић додајући да су то тачке које су најважније да сутра када се појави извођач могу, у случају да не ради свој посао, да реагују одмах.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, као неко ко је имао прилику да пропутује светом и да се вози разним аутопутевима, захвалио се и честитао свима који су учествовали у изградњи једног, како је рекао, великог, историјског пројекта за нашу земљу.

“Ово је нешто што буди понос у свима нама. Хвала вам на поносу који сам осећао када смо прошли овуда, искрено се надам да и ви представници медија осећате исто и да сте имали прилику да се уверите да Србија постаје равноправни део Европе и света”, казао је Удовичић.

Додао је да Србија оваквим пројектима показује да може да се бори са свим изазовима, са свим препрекама на које наилази.

Рели возач Душан Борковић истакао је да је њему као грађанину Србије, а не само као спортисти, невероватно колико је ова Влада протеклих година успела да направи што аутопутева, што локалних и регионалних путева.

Како каже, њему као промотеру безбедне вожње то много значи, јер путеви, осим што спајају округе, градове, људе, у многоме побољшавају безбедност у саобраћају.

Фото: Istočni krak Koridora 10, Mihajlović, Borković, Udovičić i Ndegva/Fonet/MGSI

“И када кажем безбедност у саобраћају, не мислим само безбедност нас возача, него на безбедност деце”, истакао је Борковић.

Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу који се, како каже, бори да свим грађанима буде боље и жели да им буде што бољи саобраћај и да се што више улаже у путеве и инфраструктуру, као и министарки Михајловић.

Што се тиче сме вожње, Борковић каже да је деоница невероватна, крајолик је прелеп, пут је апсолутно безбедан.

“У ауту ме је министарка питала да јој кажем искрено како ми се чини пут пошто сам цео свет обишао, ја сам рекао да изгледа светски, апсолутно исто или боље него што су путеви у Немачкој или негде друго у свету”, рекао је Борковић.

Ндегва је изразио задовољство што је био део групе која је прва у аутомобилима прошла ову деоницу и оценио да је Коридор 10 веома важан за Србију, њене грађане, као и да омогућава да економија расте.

“Зато смо веома срећни да смо партнери Владе на овом пројекту. Безбедност је добра на свим деловима Коридора 10, који је урађен по свим стандардима и на томе честитам Влади”, казао је Ндегва.

Вожњи Коридором 10, коју називају и “медијски сафари”, присуствовао је и директор за изградњу Коридора Александар Сенић, који је навео да се нада да ће и та деоница, као и она у Грделичкој клисури изазвати велику медијску пажњу.

“Надам се да ће грађани бити задовољни коришћењем новог аутопута који ћемо отворити током јесени и да ће, што је најважније, изразито бити повећана безбедност свих учесника у саобраћају”, казао је Сенић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести