Михајловић: Јавна предузећа морају да доносе профит

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да је уверена да ће Србија успети да се усклади са регулативама ЕУ и трансформише јавна предузећа из области енергетике која тренутно послују на терет државе и уз губитке.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

"Предузећа у овом ресору данас практично запошљавају директно најмање 65.000 људи, а да не говоримо индиректно, кроз сва друга предузећа. Сва она, иако приказују одређену добит, озбиљно је питање каква је та добит и је ли уопште добит, будући да држава сваког тренутка, кад год је то потребно, ускочи са новцем и са свим што је потребно да би она могла да функционишу", рекла је Михајловићева у интервјуу за Радио Слободна Европа, пренето је у саопштењу.

Најлепше је данас у Србији бити директор јавног предузећа, државног предузећа, јер ни за шта нисте одговорни, све вам ради држава, каже Михајловићева и наводи да та предузећа морају да донесу и добит и бољи квалитет енергије.

Нагласила је Михаиловић да предузећа прво морају да се организационо уреде и то је започето доношењем одлука на Влади у вези и са реорганизацијом „Србијагаса" и „Електропривреде Србије".

"Ми причамо о реформисању Србијагаса и ЕПС-а од 2014. и они на папиру имају и транспорт гаса и дистрибуцију гаса, као што је ЕПС имао на папиру одвојену дистрибуцију, односно оператера дистрибутивног система. Али, сада идемо на потпуно раздвајање и одлука Владе за то је донета", каже она.

Такође, важно је да знамо шта је прегледно пословање и да знамо шта су стварно приоритети у раду тих предузећа, који су пројекти од важности и од значаја и у области гасификације, додала је она.

Она је истакла да ће Министарство заједно са тим предузећима спровести те послове.

"То значи да ће се поделити имовина, јасно ће се утврдити капитал и та предузећа ће имати своје скупштине, именоване од стране пре свега Министарства привреде, односно Владе Србије, а не као што је до сада било да, рецимо, директор „Србијагаса" именује себи директора Транспортгаса, директора Дистрибуцијегаса и ту више правог, прегледног посла, нема", истиче Михаиловић.

Суштински трпе грађани, ми сви трпимо зато што гасни сектор заиста може да донесе огроман профит, навела је она.

Михајловићева је нагласила да не постоји ниједна земља на свету која има гасно предузеће, било да је оно државно, било да је делом државно, делом приватно, које послује са губицима и са тако ниском ефикасношћу као што је то „Србијагас".

Подсећа да се о гасификацији Србије прича 20 година, а да је претходних 10 година то најважнији циљ.

Такође, додаје да се ништа није десило на територији централне или јужне Србије.

Напомиње да се Србија још није повезала са регионом, а морамо да направимо интерконекторе са регионом.

"С друге стране, новца нема. Тај новац је негде отишао у том претходном периоду. Ту ће се ствари озбиљно променити. И даље сматрам да и управљачка структура мора да буде потпуно другачија", рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести