Михајловић: Крећу припремни радови за пут Београд-Сарајево

БЕОГРАД: Ова година је врло важна за инфраструктуру Србије, завршава се изградња коридора, али и креће се са градњом ауто-пута Београд-Сарајево, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlovic/Fonet/MGSI
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић

Она је истакла да је ауто-пут Сремска Рача–Кузмин део наше везе с БиХ и јако је важан.

Зорана Михајловић је, гостују’и у Дневнику РТС-а, истакла да припремни радови за градњу ауто-пута Београд–Сарајево почињу данас и сутра, а турска компанија ће заједно са српским компанијама радити овај део пута.

То није све, додаје министарка, ради се упоредо и пројектно-техничка документација тог другог дела прстена наше везе с БиХ, а то је деоница од Пожеге до Котромана дуга 63 километара.

Наравно, то је само један од ауто-путева које ми почињемо ове године да радимо. Почели смо у мају већ Прељина–Пожега да радимо. Много нам је важна та деоница, јер одатле се рачвамо за Црну Гору и БиХ, истакла је Михајловићева.
Она је указала да нема никакве дилеме куда иде траса ауто-пута, као и да су око 2 и по године потребне да се радови заврше.

Овде почињемо радове на мосту који практично представља најзахтевији део те деонице, рекла је Михајловић.

Данас је почела наплата путарине на ауто-путу "Милош Велики", а министарка каже да је природно да када се користи ауто-пут да се путарина плаћа.

Ми ћемо се максимално потрудити да и Коридор 10 и овај коридор ''Милоша Великог'' опремимо свим функционалним садржајима до следеце године. Нису то само одморишта, то су и ресторани, то су и хотели, то је такозвани излаз ка верском туризму и другим облицима туризма, објаснила је Михајловићева.

Она је додала да је циљ да Србија понуди све што може туристима, како домаћим тако и страним.

Ми радимо на том пројекту и можемо очекивати следеће године да имамо не само пут, већ и оно поред ауто-пута што треба да имамо, рекла је министарка.

Иако је тај ауто-пут растеретио Ибарску магистралу, створио је неочекиване гужве на прилазу Обреновцу, а Михајловићева на питање да ли се то могло избећи каже да сматра да како се који део ауто-пута завршава треба га пуштати у саобрацај.

Па могло је да се избегне да немамо ауто-пут, а ја мислим да је велика ствар да имамо и да заобиђемо Ибарску магистралу и да будемо безбеднији, да одемо до Чацка за 50 минута и могли смо да када смо урадили ауто-пут да га не пустимо до децембра када ћемо пустити деоницу Сурчин–Обреновац, 17,5 километара када практично више тих гужви неће бити, рекла је Михајловицева.

Мислим да чим урадимо било који део ауто-пута треба грађанима да дамо да користе, јер то сигурно значи ефикаснију и бржу конекцију, а самим тим и бољу безбедност, додала је министарка.

Она је истакла да су се те гужве стварале углавном викендом и због летњих одмора, као и да мисли да ће у септембру гужви бити значајно мање.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести