Михајловић: Немачка важан партнер у енергетској транзицији

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас у Београду са делегацијом Немачке о сарадњи две земље у процесу енергетске транзиције и указала на значај развоја енергетског сектора Србије.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Михајловић је рекла да је Србија донела потпуно нов законодавни оквир и први пут Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који је основа за нове инвестиције, што је најважнији стуб енергетске политике.

"Управо је криза показала да схватамо колико је важно да користимо енергију сунца и ветра, да говоримо о водонику, складиштима енергије, јер је то једини пут да будемо енергетски стабилни и да не зависимо ни од кога у будућности, енергетска независност је и енергетска безбедности, а то је питање националне безбедности", казала је Михајловић новинарима после састанка.

Министарка је истакла да партнерство Србије и Немачке траје 71 годину, а да сарадња и инвестиције у енергетици постоје већ две деценије, наводећи да је вредност пројеката КфW банком већа од 1,4 милијарду евра.

Навела је да Србија и Немачка настављају заједно да раде на свему што се тиче зелене економије и енергетике, указујући да изазовна времена са којима се суочавамо показују да је данас више него икад важно да наша земља буде енергетски стабилна.

Казала је и да је Министарство започело пројекте унапређења енергетске ефикасности захваљујући Закону о енергетској ефикасности и рационалном коришћењу енергије.

"Наставићемо да радимо заједно и разговарали смо о томе како да убрзамо напуштање прљавих, фосилних извора и уједно убрзамо повећање ОИЕ. Да изађемо из угља, а истовремено имамо већи број капацитета за производњу енергије из обновљивих извора", казала је Михајловић.

Парламентарна државна секретарка у Савезном министарству за економију и заштиту климе Немачке Франциска Брантнер изразила је задовољство што две земље деле исте циљеве који се тичу енергетске транзиције и зелене агенде, те да ће се убудуће радити на томе да се повећа број радних места у тој области.

"Важно је убрзати развој и број капацитета који користе ОИЕ, због тога што је то важан фактор за нашу привреду и немачке инвестиције. Све наше компаније траже сигурност када желе да инвестирају", казала је Брантнер.

Састанку, који је одржан у оквиру скупа "Дијалог о зеленој и енергетској транзицији", присуствовао је и специјални изасланик Владе Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести