Михајловић: Неопходна реформа Путева Србије

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одржала на састанку је радне групе за праћење реформе путног сектора у Србији казала да је неопходна реформа Путева Србије, те да ће се, тиме добити профитабилније јавно предузеће са јасно дефинисаним обавезама и одговорношћу.
Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић

Она је напоменула и да Министраство није задовољно ефикасношћу и конкурентношћу Путева Србије због чега је реформа неопходна.

"Пуно тога смо урадили у претходном периоду, јер без реформе у друмском сектору нема даљег напретка. Свесни смо постојећих капацитета и критичних тачака и нисмо у потпуности задовољни ефикасношћу рада Путева Србије. Заједно са консултантима и међународним партнерима дефинисаћемо основне правце како реформе путног сектора, тако и реструктурирања овог предузећа, у циљу ефикаснијег пословања, повећања капацитета свих релевантних институција, али и изградње, одржавања и веће безбедности путева", рекла је министарка.

На састанку је посебно било речи о потписивању уговора између Владе Србије и Путева Србије, којим би се прецизно дефинисали нивои услуга и успоставио јасан временски програм за радове и структурне реформе.

Потпредседница Владе захвалила је представницима свих ресорних министарстава, Светској банци, Европској банци за обнову и развој, као и Европској инвестиционој банци, на уложеном раду и подршци у планирању и спровођењу реформе друмско-саобраћајног сектора.

Представници Светске банке, ЕБРД-а и ЕИБ-а навели су да је ово велики корак у процесу реформи и као резултат трогодишњег рада ове институције наставиће да пружају подршку имплементацији програма.

Састанку су, поред представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и наведених финансијских организација, присуствовали и представници Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства унутрашњих послова, Путева Србије, Коридора Србије и ангажованих консултаната.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести