Михајловић: Није време за јуначење већ за одговорност

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је да због корона вируса читаво друштво треба да покаже озбиљност и одговорност, као и да последице услед тог вируса засад немају великог утицаја на динамику реализације инфраструктурних пројеката у Србији.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Ово није време ни за какво јуначење, време је за озбиљност и одговорност. Ово је време да слушамо савете и препоруке лекара и стручњака Министарства здравља, јер управо превентивне мере треба да нам помогну да што безболније прођемо овај период. То важи за нас у државној управи, као и за све грађане, рекла је Михајловић.

Говорећи о могућим последицама по инфраструктурне пројекте, потпредседница владе је рекла да због корона вируса постоје одређени проблеми у реализацији пројеката у инфраструктури.

Подсетила је да је у Влади Србије још пре две недеље одржан састанак са представницима кинеских компанија које раде на пројектима изградње аутопутева и модернизацији железнице.

Два проблема су се искристалисала и с њима се боримо заједно са кинеским компанијама. Први је да један део кинеских радника није могао да дође у Србију да би наставио свој посао и то је мањи проблем. Други, много већи проблем односи се на опрему која треба да се допреми из Кине. Ту опрему производе десетине хиљада компанија у Кини, а које су у претходном периоду биле затворене или нису радиле, каже Михајловић.

Министарка је нагласила да те последице засад немају превеликог утицаја на кашњење и динамику реализације инфраструктурних пројеката у Србији.

То кашњење ће се одразити можда месец или два, а за велике инфраструктурне пројекте вредне више од 16 милијарди евра то није тако страшно, објашњава Михајловићева.

Напомиње да је, ипак, чињеница да ће цео свет и те како осетити у економском смислу ову врсту кризе, као и да ће ићи више или мање у рецесију.

Србија је мала земља и ми нисмо неодговорни као неки претходни политичари да говоримо да криза може да нам донесе добро. Поред тога, што бринемо о јавном здрављу, упоредо са тим радимо и све могуће анализе и пројекције, посебно у области транспорта, о томе шта корона вирус значи за нашу економију и за наш БДП, навела је Михајловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести