Николић: Засад без последица коронавируса на привреду, али...

БЕОГРАД: Подаци којима располажемо и који су јавно доступни не указују да за сада коронавирус има неких негативних последица по српску економију, каже економиста Иван Николић.
Јутјуб/Иван Николић
Фото: Јутјуб/Иван Николић

"Како ће се ствари одвијати даље, видећемо", каже Николић за Танјуг и наводи да треба сагледати евентуални ризик и бити у приправности.

Страхује да српска привреда не може да прође "неокрњено", јер, објашњава, неки економски партнери Србије из еврозоне трпе велику штету од коронавируса, и наводи пример Италије.

"У Италији је велики број људи у карантину, капацитети не раде, претпостављам да ће они забележити и формално рецесију у првом полугођу. Све ће се то одразити на пад активности у тој земљи", каже Николић.

Наводи да ће због коронавируса врло могуће тражња за нашим производима бити мања.

"То говоримо у перспективи. Тренутно нема никаквих видљивих последица по српску економију", рекао је Николић.

Навео је да се у овом тренутку чак ни не евидентира било какав негативни утицај на српску привреду.

Бележи се, каже, нешто слабија посета страних туриста, а и путовања из Србије су смањена.

"Када говоримо о туристичком аспекту, како нам слабије туристи пристижу и ми сами мање одлазимо у иностранство и мање трошимо. Ефекат је мање-више неутралан", каже Николић.

Како је рекао, пошто се криза прелила ван граница Кине, претходних дана је било прилично панично и на светским берзама.

Навео је да се на међубанкарском тржишту у Србији не евидентира за сада никаква видљива промену у односу на период пре коронавируса.

"Ништа се није променило на међубанкарско тржишту. Интервенције НБС су минималне, много ниже него у истом периоду прошле или претпрошле године", рекао је Николић.

Остаје да се види, додаје, како ће се ствари даље одвијати.

"Ако говоримо о тренутном стању и даље немамо никакве последице по српску економију с обзиром на неке показетеље. Сем психиолошког ефекта, непријатности и неизвесности, немамо неки конкретан индикатор да се нешто квари", рекао је Николић.

Поручио је да у новонасталој ситуацији Влада Србије пре свега треба да се фокусира на мере здравствене заштите и на тај начин да обезбеди нормално функционисање привредног система и мобилност људи.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести