Михајловић обишла почетак радова на обилазници у Реснику

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је раскрсницу у Реснику где су данас почели припремни радови за изградњу кружног тока и обилазнице и поручила да ће, када радови буду завршени, то пуно значити за грађане, привреду и повећање безбедности.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug

Михајловић је навела да јој је жао што радови нису раније започети, јер су на овој тачки велике гужве у саобраћају, а дешавају се и саобраћајне несреће са смртним исходом.

"Данас почињу припремни радови, имали смо проблема са имовинско-правним односима и морам да похвалим републички Геодетски завод, они су то решили за 11 парцела, а за дванаесту се надам да ће бити решена данас. Са пуном механизацијом ћемо моћи да радимо оног тренутка када имовинске односе будемо решили што је у наредних десетак дана", казала је. 

Додала је да је важно што се почело са припремним радовима, те да ће за сређивање кружног тока и обилазнице бити потребно укупно 90 милиона динара.

"Град Београд, Путеви Србије, Влада Србије радимо заједно, јер постоје одређене тачке у Београду о којима морамо посебно да водимо рачуна када је у питању саобраћај. Једна од тих тачака је и ова овде, а важна је за грађане, за безбедност, за привреду", навела је министарка.

Навела је да очекује да, ако највећи радови почну у марту, радови могу бити завршени до краја маја или почетка лета, те да није споран кружни ток, он се брзо ради, али потребно је завршити приступну саобраћајницу. 

Најавила је да ове године, негде близу 200 милиона динара Путеви Србије ће уложити у те важне тачке на територији општине Раковице, само у одржавање и рехабилитацију путева, што мисли да је важно за развој ове општине.

Председник општине Раковица Владан Коцић истакао је да је сређивање ове саобраћајнице јако значајно за грађане Раковице, а нарочито за грађане Ресника и оне који овуда пролазе у транзиту.

"Ово је нешто што ће нам убрзати саобраћај, а највише ће нам помоћи у повећању безбедности саобраћаја, јер на овој саобраћајници, поготову у току летње сезоне, гужве су огромне, а безбедност је врло ниска и са задовољством констатујем да почињемо да решавамо и тај проблем, захваљујући Граду Београду и Влади Србије", казао је Коцић.

Протокол о прузи БГ-ЗГ први опипљив резултат посете Вучића

„Потписивање протокола о реконструкцији пруге Београд-Загреб, 5. марта, биће први опипљиви резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, изјавила је Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи, истакла да је инфраструктурно повезивање најбољи начин да се цео регион брже развија и да се превазиђу проблеми из прошлости.

"За реконструкцију пруге на територији Србије биће потребно око 250 милиона евра, на територији Хрватске можда нешто више. Србија и Хрватска ће заједно да аплицирају код Европске уније за новац за реконструкцију пруге Београд-Загреб. То је једна од ствари које сам договорила са хрватским министром мора, промета и инфраструктуре Олегом Бутковићем, који долази у Београд 5. марта", рекла је Михајловићева, пренело је ресорно министарство. 

Говорећи о сарадњи Србије и Кине у области инфраструктуре, Михајловићева је нагласила да изградња пруге од Београда до Будимпеште, коју радимо заједно са Кином, транспортно уводи Србију у Европску унију.

"Нико, па ни ЕУ, не треба да се плаши добре сарадње Србије и Кине у инфраструктури. Сви пројекти које радимо са Кином, Азербејџаном, Русијом и свим другим земљама раде се по европским стандардима, јер сви су путеви и пруге кроз Србију део европске транспортне мреже", рекла је Михајловићева.

Србија и Кина имају одличне и политичке и економске односе и имамо приступ најповољнијим кредитима за инфраструктуру. 

"Никада из ЕУ нисмо добили сугестију да не треба да радимо са Кином, иако се стално занимају за наше заједничке пројекте. Верујте, да ЕУ има милијарду евра да уложи у пругу од Београда до Будимпеште не бисмо се љутили, напротив. Али, од ЕУ смо добили 70 милиона евра неповратно за обнову пруге од Ниша до границе са Бугарском, као и новац за израду пројектно-техничке документације за градњу ауто-пута од Ниша до Приштине и захвални смо им на томе", рекла је Михајловићева. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести