Михајловић обишла радове на санацији деонице Уб-Лајковац

УБ: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је вечерас радове на санацији деонице Уб-Лајковац на аутопуту Е-763.
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Она је рекла да је из више разлога хтела да дође на ово градилиште од којих је први да захвали домаћим компанијама, кинеској компанији  "Ссандонг", као и радницима који раде нон-стоп на овој деоници, на неколико километра као да радимо изнова.
"Други разлог је да се покаже грађанима Србије како су неки градили путеве и колико нас то временски и новчано кошта зато што нешто што је направљено морамо да радимо поново", рекла је Михајловић.

Она је додала да је ово преседан у модерном грађевинарству да дођете у ситуацију да треба нов аутопут изнова да радите.
"Трећи разлог зашто сам овде је што ми се чини да је и медијима много занимљивије да гледају да ли има пет, 10 или 15 радника од онога што је суштински важно - а то је да нам се ово никад више не деси, да они који су одговорни одговарају, али да исто тако упрегнемо све наше снаге и да ово завршимо", рекла је Михајловић.

Истакла је да је ова деоница важна зато што постоји жеља да се до краја године пусти комплетна деоницу од Обреновца до Прељине.
 Рекла је да су радници вредно радили на деоницама Обреновац-Уб, Лајковац-Љиг, као и Љиг-Прељина која је већ пуштена и да је оно што је било наводно завршено требало само додатно одржавати.

Нажалост, додала је, ми се сучавамо са тим да из буџета издвајамо додатни новац, да изнова радимо део деонице са надом да поред силних изненађења које извођачи имају сваког дана пробамо да то завршимо у планирамом року.
"Важно да грађани Србије знају да ћемо дати све од себе и да ће извођачи, подизвођачи дати све од себе да поправе оно што су други урадили лоше", рекла је она.

Она је поновила да влада Србије нема новца за бацања, те да ниједном извођачу неће бити толерисана било каква грешка на било ком инфракстуктурном објекту. 
Навела је да је Министарство саобраћаја, грађевинарства, инфраструктуре 10. октобра 2017. поднело кривичну пријаву тужилаштву за организовани криминал против већег броја лица за која сматра да су одгоровни у изградњи овог аутопута.

 Мој апел тужилаштву је да раде свој посао, верујем да раде, али некако се то одужило, казал је министарка и поновила да они који су нас довели у ситуацију да треба да потрошимо око 100 милиона долара за ову деоницу од почетка изградње па до данас морају да одговарају.
Према њеним речима, 12 километара у Грделичкој клисури кошта око 80 милиона евра. док 12 километара ове деонице кошта 100 милиона долара. 
"Почев од цена до квалитета, верујем да ће неко одговарати. Најважније је да овај пут буде безбедан и да имамо квалитетан аутопут јер је то једини начин како треба да функционишемо у нашој земљи", рекла је она.

Кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг рекао је да је на овом градилишту видео борбени дух "где заједничка компанија под руководством владе Србије настоји да што пре заврши оно што треба".
"Уверен сам да ће кинеска компанија дати све од себе да квалитетно заврши све што је потребно и да положи тај велики испит", рекао је Ли.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести