Михајловић: Пет милијарди евра за нове инвестиције

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србија у претходном периоду урадила много на изградњи ауто-путева и реконструкцији пруга и да у 2019. покреће нови инвестициони циклус вредан више од пет милијарди евра, на којем је тежиште на бољем повезивању са регионом. 
Зорана Михајловић/Фонет/МГСИ
Фото: Фонет/МГСИ

"Такође, радимо на уклањању нефизичких баријера, на једноставнијим процедурама на граничним прелазима и краћем задржавању пре свега карго саобраћаја на границама", рекла је Михајловић у разговору са делегацијом Светске банке.

На састанку је било речи о ефектима изградње нових саобраћајница на повећање транзитног саобраћаја, као и о плановима за финансирање одржавања путева у оквиру реформе путног сектора, наводи се у саопштењу за медије из кабинета министарке. 

Представници Светске банке похвалили су значајне резултате који су остварени у реформисању железнице, а разматран је и процес корпоративизације железница и могућности за подизање капацитета железничких компанија.

Једна од тема била је и израда свеобухватне студије о стању родне равноправности у транспортном сектору, уз подршку Светске банке, са циљем да се добију препоруке за унапређење услуга и веће могућности за запошљавање жена у том сектору.

Састанку су, поред шефа Канцеларије Светске банке у Србији Стивена Ндегве, присуствовали директор Светске банке за транспортни сектор Гуангџе Чен и менаџерка за Европу за транспортне праксе Карла Гонзалез Карвахал, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести