Михајловић: Потребно скратити процедуре у делу царињења

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је, током разговара са удружењима друмских превозника о решавању проблема дугог чекања на граничним прелазима, да постоји простор за скраћење процедура у делу царињења.
carina, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, ilustracija

"Ми смо већ урадили проширење граничног прелаза Батровци на граници са Хрватском са 12 на 18 трака, а радићемо и физичко проширење граничног прелаза Хоргош (према Мађарској). Информације којима располажемо указују на то да полиција ефикасно ради свој посао, али да постоји простор за скраћење процедура у делу царињења", рекла је Михајловићева.

Она је додала да од транспортних фирми очекује конкретне предлоге, а да ће министарство на чијем је челу иницирати измене свих прописа који успоравају прелазак робе преко границе.

"Ако се у Словенији регистрације заврше за један дан, не видим зашто и у Србији не би могло да све буде много ефикасније, као што смо то већ урадили са реформом грађевинских дозвола", навела је Михајловићева.

На састанку су разматране краткорочне мере, међу којима је измена Уредбе о царински дозвољеном поступању са робом, као и дугорочне мере, које се између осталог односе на заједничке контроле царинских органа Србије и суседних држава.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, представници превозника су посебно указали на дуге процедуре у царињењу робе, и замолили за помоћ како би се избегла дуга чекања на граничним прелазима, која утичу не само на брзину транспорта, него и на одлазак возача из Србије у Словенију и друге земље ЕУ.

Састанку су присуствовали представници Пословног удружења међународних друмских превозника "Међународни транспорт", Привредне коморе "Међународни транспорт и логистика", Удружења за међународни транспорт, Удружења "Војвођанин", Пословног удружења друмског саобраћаја "Србијатранспорт", као и Групације за превоз робе у друмском саобраћају Привредне коморе Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести