Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални циљ

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је, поводом почетка кампање „Енергетска ефикасност - окрени на зелено“, да повећање енергетске ефикасности треба да буде национални циљ и да је то један од кључних елемената у остваривању визије о "зеленој" Србији.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Усвајањем четири закона из области рударства и енергетике, међу којима је и нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, постављен је темељ нове енергетске политике Србије, у чијем средишту су обезбеђивање енергетске безбедности, веће коришћење зелене енергије и борба против климатских промена, истакла је Михајловићева.

Она је указала да је остваривање визије о зеленој Србији, у процесу енергетске транзиције, могуће остварити само заједничким радом државе, локалне самоуправе и грађана, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

Она је истакла да је повећање енергетске ефикасности један од кључних елемената у достизању тог циља. Зелена Србија доноси одрживи развој, много више електричне и топлотне енергије добијене из обновљивих извора. То значи и употребу нових технологија у процесу производње и дистрибуције енергије и енергената, привредни раст и развој и здравију животну средину.

Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике. Започели смо и израду стратешких докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена у енергетском сектору до 2050. године, навела је.

Додала је да је у току израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и нове стратегије развоја енергетике до 2040. године с пројекцијама до 2050. године.

Наша визија је да се до 2040. године најмање 40 одсто енергије добија из обновљивих извора, а да до 2050. године постанемо декарбонизована земља. За реализацију ових циљева направљен је нови план инвестиција, који обухвата пројекте у енергетици и рударству вредне 17 милијарди евра, рекла је Зорана Михајловић.

Министарство рударства и енергетике, уз подршку Европске уније, почиње спровођење активности за подизање свести под слоганом - ОКРЕНИ НА ЗЕЛЕНО. У наредном периоду јавности ће кроз различите промотивно-едукативне активности бити представљене мере и могућности за поболкјшање енергетске ефикасности на свим нивоима.

Данас у Србији трошимо око 40 одсто више енергије него што је просек у земљама ЕУ, што значи да годишње кроз прозор бацимо производњу једне ТЕ. Повећање енергетске ефикасности мора да буде национални пројекат и у наредних неколико година улагаћемо у ову област између 200 и 250 милиона евра годишње, са циљем да за неколико година смањимо потрошњу енергије за око 20 одсто, нагласила је Михајловићева поводом почетка кампање.

Објаснила је да је то важно због грађана који ће смањити своје рачуне, да ће то значити и растерећење енергетског система и здравију животну средину.

У процесу приступања Републике Србије ЕУ Србија ради на преношењу законодавства ЕУ, као и на имплементацији свих прописа, чиме свој енергетски систем прилагођава Европској унији. Како би процес приступања у овој области био спроведен ефикасно и делотворно, Европска унија од 2000. године Србији пружа подршку, која је достигла вредност од више од 830 милиона евра, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести