Михајловић: Радови на Старици нису ничији хир

МАЈДАНПЕК: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је током обиласка радова на планини Старица, који се изводе због санације стенске масе, да су чињенице, мишљење стручњака једини аргументи за разговоре о овој теми, да радови који се изводе на планини Старица нису ничији хир нити произвољна одлука, већ да иза њих стоје и струка и налази инспекције и поновила да је све јавно.
Министарство рударства и енергетике
Фото: Министарство рударства и енергетике

„Драго ми је да су данас овде у Мајданпеку сви они који су се на било који начин бавили планином Старица и људи из Министарства, народни посланици и чланови Скупштинског одбора за заштиту животне средине, председник општине Мајданпек, представници компаније „Зиђин“, директор Института за рударство и металургију, пројектанти који су радили на техничкој документацији за санацију стене, професори са Рударско-геолошког факултета у Београду и Техничког факултета у Бору.

Сви смо овде да бисмо показали да радови који се изводе на планини Старица нису ничији хир, нису никаква произвољна одлука, већ да иза њих стоје и струка и налази инспекције, да за све постоје и урађени и одобрени пројекти и све потребне дозволе, и да све то увек може да се покаже, да нема ничега тајног или сакривеног“, рекла је Михајловић.

Она је изјавила, после разговора са грађанима и активистима, да је санација стенске масе на Старици неопходна и да се са тим слаже и струка.


Зиђин да организује "отворена врата" за грађане

Михајловић је рекла данас у Мајданпеку да је тражила од компаније Зиђин да једном или два пута месечно организује „отворена врата“, на којима ће сви који имају питања у вези са рударским активностима моћи да добију све информације.

Михајловићева је одговарајући на питања новинара приликом обиласка радова на санацији стенске масе на планини Старица, рекла да све институције, као и предузећа имају своја задужења кад је реч о информисању грађана о рударским радовима и да очекује да компанија Зиђин буде много отворенија у свом информисању.

“Тражила сам данас од Зиђина да организују дан отворених врата у Мајданпеку или у Бору, или да направе инфо-пулт и да једном месечно или једном у 15 дана све ставе на увид грађанима и да више не долазимо у овакве ситуације. Општина има своје задатке, полиција има своје задатке, а и Министарство ће са своје стране водити рачуна да све информације буду доступне, с тим да су сви документи које је Министарство издавало већ доступни”, рекла је Михајловићева.


„Дошла сам да причамо о чињеницама и да заобиђем политику. Овде сам јер је суштина да објаснимо да се све ради у складу са законом, са пројектно-техничком документацијом, у складу са одобрењима, дозволама и налогом инспекције и то треба да знају сви у Мајданпеку и у Србији.

Верујем да је већина путем неких медија погрешно обавештена о томе да су овде неки лоши људи који хоће да руше Старицу. Санација се ради искључиво ради безбедности. Чак и да нема рударења, да зауставимо све, санација би морала да буде завршена.

Али, ја верујем да нико од нас овде не жели да затвори руднике у којима је и држава власник 37 одсто и у којем ради више од 1.500 људи у Мајданпеку. Министарство постоји мање од две године, а у том периоду било је више од 50 инспекцијских надзора у компанији „Зиђин“. Можемо о многим темама и да се не слажемо народни посланик Јовановић и ја, као што се не слажемо, и да полемишемо и да се расправљамо, али не можемо да се расправљамо о безбедности људи. Јер санација на Старици није питање екологије, још мање политике, већ пре свега питање безбедности”, изјавила је она.

"Старица је за сада стабилна и неће доћи до било каквог проблема, али је санација неопходна. Косине морају да се санирају", истакао је Миле Бугарин из Института за рударство и металургију бора.

Он је реко да је проблем настао јосш 1995. године и да је неопходно да се санира.

Председник скупштинског одбора за екологију Александар Јовановић Ћута је питао како ће изгледати Старица када све буде обављено и питао ко може некоме да даје нашу земљу.

Михајловић је рекла да је важно да се разговара о свим проблемима и истакла да се све ради у складу са законом и да је обављено 50 инспекцијских надзора у последње време.

"Надлежни кажу да је пројекат санације Старице неопходан, јер се то ради искључиво зарад безбедности грађана и радника у Зиђин компанији", навела је Михајловић и додала да је санција неопходна за напредак источне Србије и да је 37 посто терена у власнисту дрзаве.

Михајловић ће данас у Бору присуствовати потписивању уговора између Зиђин Мајнинг и ЈКП Водовод Бор за прикључење села Метовница на водоводну мрежу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести