Михајловић: Развијенији транспорт - бољи живот у региону

БЕОГРАД: Србија је спремна да учини све што може да регион буде још развијенији у области транспорта јер то за нас значи бољи живот, боље укључење у сам регион и контакте са ЕУ, то за нас значи бољу позицију Србије, рекла је данас министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

После разговора са новим директором сталног секретаријата транспортне заједнице Матејем Закоњшеком, она је рекла да су циљеви те заједнице и циљеви Србије.

"Велика ствар што је седиште транспортне заједнице у Београду, још већа уговор о оснивању који смо потписали пре тога, и велики рад који нас чека пре свега када говоримо о земљама Западног Балкана које теже да буду чланице ЕУ, а Србија је на том путу", рекла је она.

Додала је да Србија своје законе усклађујемо са легислативом ЕУ и истакла да је важно и оно што људи највише могу да виде и осете, а то је регионално повезивање.

"Нема важније ствари него да се земље у транспорту повезују, да се отклањају физичке баријере, да се граде и пруге и путеви, да улажемо у водни транспорт и нове аеродроме, али и да учинимо све што можемо да прелаз преко граница буде што бржи и ефикаснији", рекла је она.

Закоњшек који је недавно постављен за директор секретаријата чије је седиште у Београду рекао да је тема састанка са министарком био напредак у повезивању.

"Разговарали смо о напретку Србије и региона у транспорту и повезивању, посебно због новог момента, који су нова методологија ЕУ за проширење као и 3,3 милијарде евра која су за Западни Балкан издвојене за борбу против Ковида и за економски опоравак региона. Транспорт и повезивање могу да одиграју крупну улогу у достизању економског опоравка", рекао је он.

Додао је да значај у овој области имају пројекти који повезују Западни Балкан и партнерске институције и компаније.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести