Михајловић с извођачима о наставку радова и безбедности радника

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са представницима више од 25 компанија ангажованих на највећим инфраструктурним пројектима у Србији, о безбедности радника и потреби да та градилишта раде.
Sastanak 280720 (5)
Фото: www.mgsi.gov.rs

"За нашу економију је важно да сва градилишта у Србији раде и да су активна, а радници здрави. Било да је реч о пројектима у путној, железничкој, водној или комуналној инфраструктури, као и о становима за службе безбедности, извођачи су максимално организовани и воде рачуна о безбедности радника - од заштитне опреме, преко начина како их довозе на посао, до тога где су смештени", рекла је министарка.

Михајовић је разговарала са предсавницима страних и домаћих грађевинских компањија ангажованим на прокјектима у области друмског, железничког и водног саобраћаја, као и на пројектима комуналне инфраструктуре и изградње станова за припаднике служби безбедности, као и са представницима ЈКП.

Додала је да засад на градилштима на којима се изводе највећи инфраструктруни радови нема заражених радника нити оних изоловани, као и да то не значи да не може да се деси.

Потпредседница Владе рекла је да ће Министарство и даље бити ту да пружи подршку извођачима и радницима у свим изазовима док траје епидемија.

"Договорено је да ће у кабинету 24 сата бити доступни моји млади саветници које представници извођача могу да позову у било ком тренутку уколико се појави неки проблем везан за безбедност да помогнемо да се реши", рекла је министарка.

Важно је да компаније наставе да спроводе све прописане мере за сузбијање заразе, али и да постоје јасни планови и процедуре у случају да неко од радника на градилишту буде заражен. 

"Важно је да сачувамо здравље радника, али и да обезбедимо да се несметано ради. Јер су градилишта која раде и активно радно становништво важни за нашу економију која од тога зависи“, рекла је.

Представници компанија информисали су потпредседницу Владе о мерама које предузимају да се спречи ширење заразе на градилиштима.

У њих, како су рели спадају држање дистанце, организацију састанака путем видео-позива, као и рад у мањим групама.

Такође, води се рачуна о правовременој изолацији заражених и тестирању запослених с којима су били у контакту.

Састанку су присустовали представници кинеских компанија ЦРБЦ, ЦРИЦ и Пауер Чајна, азербејџанског Азвирта, америчког Бехтела, Руских железница, Интеграла из Републике Српске, компанија Штрабаг, Војпут, турског Ташјапија, Миленијум тима, Еуробилда, Бест изградње, СЕТ-а.

Такође били с присутни представници Љуба инвеста, ГПД Кеја, Градинга, Самекс групе, Стандард групе, ГП градитеља, Феромонта, Електромонтаже, Грома холда, ДСД Ноела, као и представници ЈП Путеви Србије, Коридора Србије, Инфраструктура железнице Србије и Електропривреде Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести