Михајловић: Србија добила независног оператера за гас

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и директор Србијагаса Душан Бајатовић потписали су данас уговор по којем власништво над Транспортгасом прелази са Србијагаса на Републику Србију, саопштено је из кабинета министарке.
Министарство рударства и енергетике/Душан Бајатовић и Зорана Михајловић
Фото: Министарство рударства и енергетике/Душан Бајатовић и Зорана Михајловић

Михајловићева је изјавила да је потписивање уговора први корак у реформисању не само Србијагаса, већ гасног сектора у Србији.

„Потписивањем уговора Србија је добила независног оператера за гас, а од националног је интереса да учинимо да инвестиције у овом сектору буду ефикасне. Важно је да градимо магистралне гасоводе, да се повезујемо са регионом и цену гаса учинимо одрживијом и за грађане и за привреду", рекла је Михајловић.

Додала је да је ова година изузетно важна и када се говори о зеленој Србији и зеленој енергетици и да ће гасне електране бити од огромног значаја за енергетску безбедност Србије.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић је изјавио да је важно што је држава добила независног оператера транспорта.

"Србијагас ће у сарадњи са Владом Србије и ресорним министарством активно радити на испуњавању захтева за убрзаном гасификацијом Србије, али и на спровођењу плана реструктурирања, како бисмо испунили захтеве за отварање кластера 4. Гасна индустрија би у наредном периоду требало да буде од глобалног значаја за све који желе да инвестирају у Србији", истакао је он.

У складу са Акционим планом за спровођење реорганизације предузећа, Србијагас између осталог очекује измена оснивачких аката Србијагаса и Транспортгаса Србија, као и објављивање јавних конкурса за директоре оба предузећа, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести