Михајловић: Србија спремна да са Црном Гором ради на зеленој енергији

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је данас у разговору са Младеном Бојанићем, министром капиталних инвестиција Црне Горе, да су заједнички пројекти у енергетском сектору кључни за стабилност система у обе државе.
mihajlovic1
Фото: Танјуг видео

Михајловић је поручила да је Србија спремна да сарађује са Црном Гором на пројектима изградње нових капацитета зелене енергије, саопштило је ресорно министарство.

„Циљ нам је да у наредним годинама и деценијама имамо више зелене енергије и стратешким документима правимо план како да до 2040. имамо бар 40 одсто енергије добијене из обновљивих извора, односно 50 одсто до 2050. године. Такође, део наше визије о зеленој агенди је одрживи развој, односно економска и енергетска стабилност, не само за Србију, већ и за земље региона, због чега је потребно да сарађујемо, пре свега у области ОИЕ, да размењујемо искуства и заједнички радимо на унапређењу енергетског система", рекла је Михајловић.

Михајловић и Бојанић разговарали су и о пројекту спајања тржишта електричне енергије, која ће обезбедити енергетску сигурност за наредни период.

„Имамо одређене пројекте када су у питању нови енергетски капацитети који користе обновљиве изворе за производњу енергије. Сарадња са Србијом ће нам помоћи да унапредимо овај сектор, посебно имајући у виду иницијативе које су у вези са сарадњом наше две државе", рекао је Бојанић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести