Михајловић: Србијагас и ЕПС стубови развоја, нужне реформе

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је вечерас да су Србијагас и ЕПС најзначајнија два предузећа и стубови економског развоја Србије који морају да доносе профит, а за то су потребне реформе.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Да се раздвоје делатности, да постоји прегледно пословање, јасне јавне набавке и пројекти који не касне. И то није питање једног човека, већ целог система”, рекла је Михајловић за РТВ.

Она је истакла да је пуно проблема у Србијагасу и Електропровреди Србије и да је неопходно редефинисање планова инвестирања.

“Важно је да се смање губици да би добили квалитет, да имамо ефикасна, модерна и моћна предузећа у енергетици. И то је визија председника и Владе Србије", истакла је Михајловић.

Она је указала да ово нису приватна предузећа, да је директоре именовала држава и морају да раде у складу са одлукама Владе. "Али, када треба да направите велике промене увек имате огромна опирања. Најлакше је заклонити се иза личног и страначког сукоба, разних теорија завере. А заправо најважније је шта су до сада урадили и да ли могу да спроведу реформе”, рекла је она.

Михајловић је додала и да ће план реформи ових преузећа бити јавно објављен те да је неопходно да се издвоје Транспортгас и Дистрибуцијагас, јер губимо милионе евра само у транспортној мрежи.

“У децембру ћемо вероватно имати казне од Енергетске заједнице. То значи да у 2021. нећемо моћи са утичемо ни на једну одлуку у ЕЗ, јер Србијагас није одвојио своје делатности", навела је Михајливић.

Она је додала да нема ништа против да неко буде директор и 10, 15 година ако доноси резултате.

"Овде имамо групе људи који имају апанаже по разним предузећима од по 5, 10 хиљада евра, запошлавају мужеве, жене... Понављам, то нису приватна предузећа. Србијагас је морао да реализује гасификацију Србије, гасне интерконекције, они су ту да донесу резултате за грађане Србије. Институционализација појединаца мора да престане”, закључила је Михајловић, саопштило је ресорно министарство.

Михајловић: Уводимо промене у рударству и енергетици

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је вечерас да се у рударству и енергетици реализује неколико важних пројеката, те да ће се изменом закона створити повољан простор за нове инвестиције.

“Као што смо у путевима постали незаобилазна рута, исто тако хоћемо да будемо и транзитни коридор у енергетици. За Србију је важно да осигура енергетску безбедност, да имамо довољне количине квалитетног гаса, електричне енергије и нафтних деривата. Мала смо држава али имамо одличан геостратешки положај и време је да то искористимо”, рекла је Михајловић на РТ Војводина.

Она је истакла да је поред РТБ Бор, ту и пројекат “Јадарит”, инвестиција вредна 2 милијарде евра, која ће запослити 2 хиљаде радника.

Ту је важно да људи знају да ћемо учинити све да свака врста експлоатације и прераде буде зелена и здрава, уз заштиту животне средине, јер је здрављје људи најважније. Користиће се најбоље, најмодерније и најновије технологије. Такође, гради се део Костолца Б3, нисам ту задовољна, предуго траје. Наша визија је да се склонимо од угља, најпрљавијег извора енергије. Важно је и да имамо више добављача гаса, зато је гасна интерконекција Ниш-Димитровград између Србије и Бугарске значајна. А нема разлога и да не правимо интерконекцију и са Румунијом”, казала је она.

Михајловић је најавила и нови закон о обновљивим изворима енергије као и дигитализацију енергетског сектора.

“Следећа година ће изгледати много другачије. Доносимо нове законе и направићемо простор да инвеститори желе да дођу у Србију. Дигитализоваћемо све - дозволе, права, лиценце, што помаже и у борби против корупције. Правимо и нови независтан фонд енергетске ефикасности, пре свега за домаћинства али и друге објекте, с обзиром са 40 одсто енергије такорећи бацамо кроз прозор”, рекла је она, саопштило је ресорно министарство.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести