Михајловић: Све спремно за отварање источног крака Коридора 10

БАНЦАРЕВО: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић обишла је данас деоницу источног крака Коридора 10, уверила се да је све спремно за сутрашње свечано отварање и поручила: "Мисија Коридор 10 је завршена".
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Михајловић је, уочи отварања којем ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов, обавила завршну контролу, обилазећи галерију и тунел Банцарево, где је разговарала са извођачима радова и представницима Коридора Србије.

"Све је спремно за отварање Источног крака Коридора 10 за саобраћај и од Београда до границе са Бугарском код Димитровграда стизаће се за нешто мање од три сата", рекла је Михајловић.

Источни крак Коридора 10 од Ниша до Димитровграда је укупне дужине 86,9 километра.

Деонице на источном краку Коридора10 које се пуштају у саобраћај 9. новембра су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км: Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км.

Пуштањем у саобраћај источног крака Коридора 10 биће завршена изградња комплетног друмског Коридора 10 кроз Србију.

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је: 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Затим тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај, а свим тим системима управљају обучени тимови из јединственог Техничко-оперативног центра, који се налази код тунела Банцаререво и из којег се прати саобраћај на још два тунела на источном краку - Сопот и Сарлах.

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Источни крак Коридора 10 повезује Србијуса Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.

Овај аутопут повезаће два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбедити лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом “Константин Велики” у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести