Михајловић: У давању дозволе за гондолу не меша се политика

БЕОГРАД: Издавање дозволе за градњу прве фазе гондоле на Златибору нема везе са политиком, него са достављањем потпуне документације, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic, tanjug dragan kujundzic
Фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Одговарајући на питање новинара о издавању дозволе после низа варница између председника општине Чајетина Милана Стаматовића и министарства, Михајловић је изразила задовољство што је та општина успела да преда документацију за прву фазу изградње.

"То доказује да ниједног тренутка није било политике, јер да је било политике, не би је ни добили ни у трентуку када су предали потпуну документацију", каже Михајловић.

Наводи да лично мисли да министарство заслужује да добије извињење Стаматовића зато што је помоћ министарства сваког тренутка била на располагању свим инвеститорима, па и Чајетини.

"Постоје неке ствари које морају да буду изнад политике и мислим да смо овим показали да то јесте, а то је када радите за своју општину, своју земљу, то мора да буде са стране, без обзира којој политичкој партији неко припада", рекла је министарка.

Навела је да, нажлост, три пута документација за изградњу гондоле није била потпуна.

"Уколико документација није потпуна, може да се зове Зорана Михајловић, ко год на овом свету, не може да добије дозволу", каже Михајловић.


Најкасније до краја године познат концесионар за аеродром "Никола Тесла"

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изразила је данас наду да ће најкасније до краја године бити познато ко ће званично бити концесионар за аеродром "Никола Тесла" у Београду, уколико испуни све услове.

"Сва искуства која смо имали из разних ситуација, плус наш стратешки интерес, а то је да се аеродром даље развија, јер му за то треба, ми смо инкорпорирали у оно што хоћемо да видимо од самог концесионог уговора", рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара.

На том послу се, каже, врло пазљиво и танано све ово време ради.

"Пажљиво пратимо и претходна и садашња искуства свих који се налазе у било ком процесу концесије", наводи Михајловић.


Упитана о наводима челника општине Чајетина да их је министарство "цедило као лимун" и да нико други није морао да пролази кроз све те административне процедуре кроз које је прошла та општина, Михајловић каже да у Србији већ две године постоји електронска грађевинска дозвола.

"И да желимо некога да цедимо, то не би било могуће зато што се сва документација даје електронски", истиче министарка.

Изразила је наду да ће у наредном периоду бити припремљена сва потребна документација за другу фазу изградње, а упитана о имовинском спору за другу фазу изградње, Михајловић је рекла да она са позиције мнистарства не може да води спор.

"Постоји суд, постоје странке у том процесу, онако како суд буде досудио тако ће се и радити. Уколико неки председник општине каже - малтретирана нас влада, не да нам дозволу, онда је то занимљивије него да се чује стварна чињеница", каже Михајловић.

Навела је да нико не може да има ништа против гондоле или било ког инфраструктурног пројекта, али да за оно за шта министартсво издаје грађевинске дозволе мора да буде од почетка до краја како треба јер је, додаје, реч је о великим пројектима.

"Када говоримо о другој фази, онако како суд буде досудио тако ћемо се и понашати. За Чајетину је сада, по мени, важно да када сада има грађевинску дозволу ту прву фазу почне заиста да реализује на терену", каже Михајловић.

Божанић: Чекамо дозволе за још четири фазе изградње

ЧАЈЕТИНА: Директорка Јавног предузећа "Голд гондола Златибор" Бојана Божанић потврдила је данас да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре донело решење о издавању грађевинске дозволе, али само за извођење радова, како каже, у фази пет будуће панорамске гондоле на Златибору и изразила наду да ће се отколонити препреке за добијање дозволе за остале четири фазе градње.

Она је најавила је да ће грађевински радови на изградњи последње станице гондоле са пратећим објектима, на врху Торник, почети већ следеће недеље и бити завршени до краја лета.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је јуче издало општини Чајетина грађевинску дозволу за прву фазу изградње гондоле на Златибору, чиме је омогућен почетак изградње крајње станице Торник, а након што је та општина овога пута предала потпуну и исправну документацију.

Божанић је, међутим, напоменула да је реч о дозволи за само једну и то, последњу, фазу, где је земљиште у власништву општине Чајетина, и изразила наду да ће, у међувремену, бити решене административне препреке за добијање дозвола за остале четири фазе градње гондоле.

"Ту, пре свега, мислим на решавање власништва над земљиштем у својини Републике Србије, где је држалац приватизовани Пољопривредни комбинат "Златибор", рекла је она наводећи да на свакој од преостале четири фазе постоји проблем поменутог државног земљишта за који треба да се утврди власништво.

Према њеним речима, процедура у Републичком геодетском заводу (РГЗ) се, већ четири месеца, не покреће, због чега је од премијерке Ане Брнабић затражено да помогне.

Божанић истиче да је за ову инвестицију вредну 13 милиона евра општина Чајетина издвојила новац из сопстевних средстава.

Очекује и да ће ''Гондола'' од самог почетка рада бити профитабилна и, већ у првој години, приходовати око два милиона евра, али и да ће, на дужи период, допринети модернизацији и унапређењу постојеће туристичке понуде Златибора и отварању нових радних места.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести