Михајловић: У јуну почетак градње аутопута Београд-Сарајево

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас с инвеститором, пројектантом и извођачем радова на будућем ауто-путу Београд-Сарајево о динамици и почетку радова на изградњи деонице кроз Србију Сремска Рача-Кузмин, која је планирана за јун ове године.
autoput Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Изградња ауто-пута Београд-Сарајево важна је не само за Србију и Босну и Херцеговину, него и за цео регион. Наш стратешки циљ је повезивање с регионом, што уз економску и политичку стабилност и инфраструктурни развој значи и бољи живот наших грађана. Очекујем од свих вас пуну посвећеност да се неопходна документација припреми и радови на деоници Сремска Рача-Кузмин започну у јуну, у присуству три председника - Александра Вучића, Тајипа Ердогана и Милорада Додика", рекла је Михајловићева.

У саопштењу из кабинета министарке наводи се да је комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније "Ташјапи" потписан 19. децембра 2018. 


На пролеће почиње изградња деонице од Прељине до Пожеге

Михајловић je разговаралa данaс с градоначелником Чачка и председницима општина Лучани, Пожега, Лапово и Баточина о почетку изградње деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге и завршетку саобраћајнице Крагујевац-Баточина.

Михајловићева је истакла да је Министарство ту да пружи сву неопходну подршку и помоћ локалним самоуправама да се адекватно припреме за почетак радова који су планирани на пролеће.

Председници локалних самоуправа уверили су министарку да ће решења о експропријацији парцела бити готова у најскоријем року, након чега следи издавање грађевинских дозвола и отпочињање радова. 

Деоница ауто-пута Прељина-Пожега дуга је 30,96 километара, радове ће изводити кинеска компанија "Чајна комјуникејшен констракшен компани ЛТД", уговорена вредност радова износи 450 милиона евра.

Деоница од Крагујевца до Баточине дуга је пет километара, а почетак радова планиран је крајем марта.


Подсећа се да је деоница Сремска Рача-Кузимин дуга око 17 километара, а вредност радова око 220 милиона евра, док је деоница Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вредност радова је око 830 милиона евра.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, Србија добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге, наводи се у саопштењу.

Састанку је присуствовао Зоран Дробњак, директор Путева Србије, који су инвеститор пројекта, Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, као и пројектант и представник турске компаније "Ташјапи", која ће изводити радове.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести