Михајловић: Велика Русија не стоји иза бахатих директора

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је одговарајући на питања новинара рекла да се "људи из гасног сектора заклањају иза приче да иза њих стоји велика Русија"
Ministarka Zorana Mihajlović sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка Зорана Михајловић са шефом Канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је данас да нико у гасном сектору не покушава да свађа њу, Владу Србије, премијерку нити председника државе са Русијом.

Михајловић је одговарајући на питања новинара рекла да се "људи из гасног сектора заклањају иза приче да иза њих стоји велика Русија".

"Велика Русија не стоји иза бахатих директора. Велика Русија и Руска Федерација је нама веома важан политички и економски партнер. Велики број руских компанија ради у овом и другим секторима. Ја сам радила са великим руски, железницама, једном од највећих светских компанија и овде су сви добродошли", рекла је Михајловић.

Михајловић је после састанка са шефом Канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом позвала директора Транспортгаса (Стевана Дукића) да у понедељак у 7.30 сати дође на састанак у Владу Србије.

Објашњавајући зашто то ради тако јавно, рекла је да сви начини да дођу до њега у претходном периоду нису уродили плодом.

"Нисмо нашли човека, директор се не одазива на позиве. Секретарица час зна, а час не зна где је он и не одазивају се на наше позиве и не одговарају на дописе. Када чују да ми зовемо, хистерично спуштају слушалице, тако да на овај начин позивамо директора да дође на састанак у Владу Србије", рекла је министарка Михајловић.

Она је навела да жели да пошаље неколико порука директорима који су добили одговорност и задатак да воде одређена предузећа у државном власништву, а посебно у гасном сектору.

Како је рекла, прво је да то нису њихова приватна предузећа нити њихове личне прћије.

"Сваки километар гасовода, свака пословна зграда и столица на којој седе је у власништву државе и грађана Србије. Сваки приход који остваре је државни, а расходи који направе је нешто што сви плаћамо и правдамо. Треба да размисле да ли је свака плата коју приме заслужена и све апанаже у скупштинама повезаних друштава и управним одборима који се мере не хиљадама динара него хиљадама евра".

Такође, Михајловић је поручила:

"Следећа порука је да Влада Србије није кафана и да у њу може да се дође када се хоће и с ким се хоће, него се долази онда када некога на одређене састанке позове Влада Србије и ресорно министарство".

Истакла је, такође, да јавна предузећа нису ничији трофеј, нити награда коју је неко добио зато што је члан политичке партије.

"Државна предузећа не постоје да би неко био директор већ да би их водио на најбољи начин у интересу грађана Србије. Ја сам обичан државни службеник, мој задатак је да служим народу, а то се односи и на свакога у Влади Србије, па и на државна предузећа. Нема самоуправљања ни социјализма већ само рад, ред и резултати".

Михајловић каже да разуме да је можда било једноставније са претходним министром.

"Он је пре свега партијски друг, са друге стране, он је добар и миран човек. Ја то нисам. Знам да овај сектор може да донесе дупло већи проценат раста БДП-а него што доноси данас и то је мој задатак, почетак бољег рада у енергетском сектору.

Михајловић је навела да је претходних дана имала састанаке са више јавних предузећа из свог сектора, па је навела да је један од састанака био са ЕМС-ом, које је једно од најбољих предузећа у Србији.

Најавила је да ће након данашњег разговра са Светском банком имати састанак са представницима ЕПС-а.

Према њеним речима, тема тих састанак је да се сними стање у тим предузећима, да се види како министарство може да им помогне и шта ће се радити следеће године и да ли неки пројекти могу да се реализују брже него сада.

Михајловић: Дигитализоваћемо енергетику и рударство

БЕОГРАД: наредном периоду радићемо на томе да се дозволе, лиценце, истражна права, разне потврде неопходне за бављење пословима у рударству и енергетици добијају електронски, изјавила је данас Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике и потпредседница Владе.

Она је, после састанка са шефом Канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом, рекла да је циљ да као што се електронски добијају грађевинске потврде, исто тако добијају и потврде у секторима енергетике и рударства.

Према њеним речима, увођење е-енергетике и е-рударства захтева озбиљну реформу и измене више закона из ове ове области, на чему ће се радити у наредном периоду.

"Дигитализацију ћемо радити заједно са Светском банком а наша зеља јесте да тиме рударство и енергетику учинимо погодним простором за инвестирање", истакла је Михајловићева.

Тема разговора били су и зелена економија и зелена енергетика, јер иако се део струје добија из угља, други део се добија из хидроенергије.

„Хоћемо да енергетику поспешимо и учинимо чистијом. Разговарали смо и о енергетској ефикасности, односно рационалној употреби енергије, на чему ћемо радити са Светском банком“, рекла је Зорана Михајловић.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва, истакао је да се разговарало о новим могућностима у сектору рударства, као што је литијум.

То је, према његовим речима велика прилика за Србију и отварање нових радних места.

„Разговарали смо и о заштити животне средине и енергетској ефикасности, посебно зеленој енергији. Наставићемо да подржавамо Србију у свим реформским процесима, као што су е-енергетика и е-рударство“, рекао је Ндегва.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести