Михајловић: За Србију најважнија енергетска безбедност

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је за Србију најважније да буде енергетски безбедна, да грађани Србије имају довољно струје и гаса и да та струја буде квалитетна и стабилна.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

"Мораћемо и да поправимо ситуацију у појединим јавним предузећима, јер то јесте питање наше енергетске безбедности, да убрзамо и ефикасније реализујемо пројекте, да омогућимо да грађани брже добију прикључак на струју а не да чекају и по седам месеци. То су ствари на које ћу се фокусирати“, рекла је Михајловићева на ТВ Прва.

Према њеним речима, за Србију је важно и питање енергетске диверсификације, као што је и потписивање вашингтонског споразума био велики изазов.

"Као што је важна транспортна, тако је важна и енергетска инфраструктура. Србија треба да гради своју инфраструктуру, да се повезује с регионом, да отвара тржиште и користи енергију из више извора, да ни од кога не зависимо", рекла је министарка.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, Михајловићева је подсетила и да је у току израда студије изводљивости како да се најбоље искористи језеро Газиводе, на Косову и Метохији.

Поптредседница Владе додала је и да је велика одговорност на директорима јавних предузећа и да не сме да се "пребацује лоптица", већ да Влада, предузећа и синдикати раде заједно.

"Електропривреда је наше злато, а не заостала сребрнина коју треба да углачамо, и треба да је добро пласирамо. И у Србијагасу може да се ради много боље, као што је могло и 2012. Грађане занима да Србија буде гасификована и да тај гас буде доброг квалитета. Све компаније су добродошле у Србију, да изградимо гасоводе, да имамо друге добављаче, да водимо рачуна о изворима нафтних деривата и отворимо тржиште", истакла је Михајловићева.

Она је указала и да нема разлога да енергетика, као што се то постигло с грађевинарством, не буде покретач привредног развоја земље.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести