Михајловић: Завршетак Коридора 10 на јесен

БЕЛА ПАЛАНКА: Источни крак Коридора 10 је 99 одсто је готов, за 10-15 дана ће бити пуштен у саобраћај, а очекујемо да читав пут ка Бугарској коначно буде потпуно завршен и пуштен у саобраћај на јесен, изјавила је данас министарка саобраћаја Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug

Она је за ТВ Прва, на питање зашто је изместила читав кабинет у Белу Паланку, рекла да на источном краку коридора постоји неколико компликованих тачака са великим клизиштима која онемогућавају да радови буду завршени у наредне две недеље, па се на овај начин пружа подршка "Коридорима" и решавају проблеми.

Михајловић је истакла и да градња Коридора 10 предуго траје, да највеће изазове представљају клизишта, проблем са једним од извођача, као и чињеница да када је пројекат прављен 2007-2008. године неке косине нису ни претпостављане, јер су многи пројекти који су раније прављени често започињани са доста непознаница и такви су давани извођачима, па су се касније појавили многи проблеми.

"Кад год се нешто завршава, као кад се завршавао Коридор Грделица, као што се овде завршава, све што не ваља видите на самом крају. Али ми смо у овом процесу пуно научили и чини ми се да ниједан нови пројекат, ниједан аутопут неће имати ниједан проблем који је имао Коридор 10", рекла је министарка.

Она је такође истакла велики значај пруге Ниш - Димитровград, на коју је Влада Србије прошле године дала гаранцију на 264 милиона евра и рекла да су припремни радови готови, а у четвртом кварталу ове године почињу радови на електрификацији који ће трајати 2,5 године.

Михајловић је рекла да је измештање кабинета искоришћено и за састанке са начелницима округа и представницима Слободне зоне и разговоре о унапређивању пројеката и новим инвестицијама, будући да Србија ове и следеће године почиње да гради пет аутопутева, а "за то је потребна подршка свих".

"Имали смо састанак са Европском инестиционом банком, која једним делом финансира део источног крака, данас ћемо имати састанак са директором Светске банке, а сутра завршни састанак са извођачима на ком верујем да ћемо добити финалне одговоре", рекла је министарка.

На питање о безбедности пута, Михајловић је подсетила да је од тренутка када је Грделица пуштена туда прошло пола милиона аутомобила и да није било ниједног удеса, и да верује да ће источни крак такође знатно смањити број удеса у овом делу земље, као и заобилажење Ибарске магистрале.

"На деоници пута од Љига до Прељине догодила се једна саобраћајна несрећа од када смо пустили аутопут, односно пре 4 године, што показује да су аутопутеви - безбедност путовања и сигуран раст инвестиција", рекла је она.

Говорећи о умрежавању путева и повезивању аутопутева, железничког и ваздушног саобраћаја, министарка је рекла да ће Моравски коридор повезати централну Србију и а трећи међународни аеродром омогућиће да Чачак и Ниш суштински бити центри укрштања.

На питање новинарке колико источни крак значи Димитровграду и Пироту, Михајловић је рекла да се слика тих градова променила, да у Пироту има огромних инвестиција, да је пиротска зона проглашена за најбољу европску слободну зону.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести