Михајловић са представницима свих округа у Србији

ДИМИТРОВГРАД:  Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се данас са представницима свих округа из Србије, а након састанка поручила је да се пројекти у Србији ефикасније изводе у сарадњи са начелницима округа.
Mihajlović sa predstavnicima svih okruga u Srbiji Foto: Tanjug/video
Фото: Михајловић са представницима свих округа у Србији Фото: Танјуг/видео

Михајловићева је најавила да ће ресорно министарство од септембра у пуном саставу на сваких 15 дана проводити по два три дана у окрузима где ће представљати пројекте и обилазити деонице где год да пролазе коридори.Министарка је након састанка са начелницима округа навела да су сви постигнути резултати - путеви, пруге, нови аеродроми, управо ефикасније урађени због залагања начелника округа.

Како је рекла, данашњи састанак је послужио и да се разговара о новом инвестиционом циклусу који влада Србије пореће, а који је вредан 10-15 милијарди евра, јер је једним делом везан за транспортну инфраструктуру."Ове године почињемо да радимо неколико аутопутева. Ове и следеће године почињемо реконструкцију не само регионалних пруга већ и брзе пруге између Новог Сада и границе са Мађарском", рекла је Михајловићева. 

Од септембра, каже, министарство ће проводити по два, три дана у окрузима.

"Представљаћемо Моравски коридор, нови аутопут Сремска Рача-Кузмин, аутопут и брзу саобраћајницу Рума Шабац и Шабац-Лозница. Ићи ћемо Прељина-Пожега иако је већ почео да се ради, Ниш-Плочник и то ћемо све радити заједно са начелницима округа", рекла је министарка.

Начелница Нишког округа Драган Сотировски навела је да је све што је пре три месеца договорено у Грделици, на добром путу да се убрзо заврши те да њу посебно радује што је пре два дана на Нишки аеродром слетео први авион Ер Србије.

Како каже, с обзиром да је држава помогла да се 12 нових линија успостави са појединим европским земљама, очекује да ће то бити први корак ка томе да поједини заинтересовани инвеститори дођу на југ и исток Србије али и да туристи у што већем броју посете нашу земљу.

"Једна од важних тема данашсњег састанка је била реконструкција пруга и пружних прелаза" казала је Сотировски и подсетила да је у фебруару почела реконструкција пруге која од Ниша води ка истоку и даље ка западу.Истиче да ће Нишу то и текако значити јер је та пруга осим за путнички предвиђена и за теретни саобраћај.

Додала је да је данас посебно истакла на састанку 44 породице које већ 20 година имају нерешено стамбено питање а добили су станове након што су им куће срушене за време НАТО бомбрадовања.Обавестила је, каже, министарку да је експроппријација земљишта у Близини Мерошина актуелна и да се посао око сређивамња земљишста за будући аутопут од НИша до Мердара и Приштине одвија добро.

Начелник Подунавског округа Небојша Павловић истакао је да је затечен тиме што неке ствари могу да се ураде за само три месеца и да резултати буду - импозантни.

"На територији Подунавског округа имали смо у једном тренутку пет отворених градилишта од којих су три завршена, а најзначајнија инвестиција за нас је пут Смедеревска паланкла Велика Плана у дужини од 13, 5 километара", рекао је Павловић.

Начелник Западнобачког округа Душан Мајан казао је да је за тај округ набитнији путни правац Сомбор-Кикинда додајући да је тај пројекат коначно ушао у пројектну фазу и да очекује да ће се у кратком року реализовати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести