Михајловић: Зиђин Бор једна од најважнијих инвестиција

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је с Ђан Симингом, генералним директором компаније „Сербиа Зиђин копер“, већинским власником РТБ-а Бор, који је рекао да компанија "Зиђин копер" планира да инвестира у Србију 1,26 милијарди долара, док укупне планиране инвестиције ове и компаније „Зиђин мајнинг" износе преко три милијарде долара.
rtb bor
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Михајловић је истакла да је реч о једној од најважнијих инвестиција у земљи.

Она је захвалила амбасади НР Кине, са којом је остварена успешна сарадња и добри резултати у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и изразила уверење да ће се тако наставити и у Министарству рударства и енергетике.

Министарство је отворено и ту да вам буде подршка 24 сата, седам дана у недељи. Од вас очекујем да дефинишете стратегију развоја обе компаније, уколико је немате очекујем да то припремите, јер је инвестирање и у „Зиђин копер“ и у „Зиђин мајнинг“ за нас од изузетног значаја, навела је Михајловић, саопштено је из ресорног министарства.

Она је додала да ће подржати текуће пројекте и њихове инвестиције и планове за заштиту животне средине.

Желимо да се пројекти спроводе брже и ефикасније, јер свима нам је стало до тога да имамо што више успеха и да направимо добре резултате. Ми смо партнери у овом послу и оно што радимо хоћемо да буде брже и ефикасније, то је у интересу и наше државе и компаније, поручила је Михајловић.

Ђан Симинг је захвалио на подршци Владе и Министарства на пројектима које компанија реализује у Србији.

До сада смо у РТБ Бор уложили 640 милиона долара. Поред активности на проширењу и санацији постројења, улажемо у заштиту животне средине и унапређујемо услове и безбедност на раду. Засадили смо више од 56.000 садница у индустријској зони, а за 88 одсто смањили повреде на раду у овој години, истакао је он.

Навео је да је та мултинационална компанија, која послује у 10 земаља света, у Кини једна од највећих база за производњу зелене енергије.

Заштита животне средине један је од наших приоритета и на томе радимо и у Србији. Ваша подршка у ефикаснијој реализацији пројеката нам је важна, рекао је Ђан Симинг.

На састанку је, између осталог, било речи о тренутним пројектима - проширењу капацитета на површинском копу Велики кривељ и активностима на изградњи новог флотацијског постројења на површинском копу Јужни ревир, Мајданпек.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести