Михајловић:"Милош Велики" ускоро на пет минута од Београда

СУРЧИН: Деоница Сурчин - Обреновац биће завршена 19. децембра и аутопут "Милош Велики" ће преко Сурчинске петље бити на само пет минута од Коридора 10 и Београда, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић.
mihajlovich_put_11
Фото: Танјуг (Видео)

"Данас смо одлучили да покажемо грађанима Србије где ћемо се укључивати на аутопут Милош Велики и то ће управо бити ова петља Сурчин. Од 19. децембра, како је рекао потпредседник кинеске ЦРБЦ компаније, када идемо на Милош Велики овде ћемо се укључивати. Ми смо практично пет минта од Коридора 10, то јест аутопута Београд - Загреб", казала је Михајловић.

Довели смо ауто-пут "Милош Велики" на пет минута до Београда, нагласила је министарка.

Михајловић је рекла да ће Србија са отварањем деонице Сурчин - Обреновац од 17,6 километара имати аутопут у дужини од 120 километара до Прељине.

"Од када је путарина поцела да се наплаћује на аутопуту Милош Велики, од 1. септембра, прошло је скоро 300.000 возила и није била ниједна саобраћајна несрећа", рекла је Михајловић додајући да је тај податак јуче добила.

Физичка реализација деонице Сурчин - Обреновац је 87 одсто, а финансијска 76,37 одсто.

Деоница је подељена на пет сектора.

Поред изградње моста, подразумева надзвожњак преко пруге Остружница - Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

Петља Сурчн повезује нову трасу аутопута са обилазницом односно са будућим путем од Новог Београда до Сурчина, то јест од Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина.

До петље Сурчин, док се не изгради аутопут Нови Београд - Сурчин, моћи ће да се дође преко искључења са аутопута Београд - Загреб после београдског аеродрома, као и преко Бановог брда и Остружнице преко Остружничког моста.

Предвиђена је пројектом нова петља Обреновац која ће повезати нову трасу са аутопутем "Милош Велики", као и са старим обреновачким путем.

Аутопут Сурчин-Обреновац омогућиће спајање аутопута "Милош Велики" са Коридором 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Радови су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин - Обреновац буде завршена до 5. јануара 2020, односно за 32 месеца.

Вредност радова на деоници Сурчин-Обреновац 233,67 милиона долара.

Инвеститор су Путеви Србије, а пројекат се финансира из зајма Ексим банке Кине.

Пројекат изградње аутопута Сурчин-Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.

Мост на ушћу Колубаре у Саву, који гради кинеска компанија China Communications Construction, дугачак је 1.581 метар, ширине 29 метара.

Тај мост је у јуну ове године спојио обалу у Бољевцима и обалу у Баричу.

Завршени су сви бетонски радови и тренутно се изводе радови на хидроизолацији и асфалтирану коловозних трака преко моста.

Распон између стубова на мосту је 275 метара.

Реализација на мосту је већ од 96 одсто и комплетни радови на мосту биће завршени до краја октобра.

Заједно са већ отвореним деоницама Обреновац-Уб, Лајковац-Љиг, Уб-Лајковац и Љиг-Прељина повезаће цео потез аутопута од Београда до Прељине у дужини од 120 километара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести