Милић: Сви морамо преузети део одговорности

Новонастала ситуација и увођење ванредног стања због пандемије коронавируса привреди и друштву у Србији и у целом свету донела је огромне промене у начину рада и пословања, као и организовања производње, дистрибуције и пласмана производа.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić Foto: privatna arhiva
Фото: Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић Фото: приватна архива

Тако тамо где је  могуће запослени раде од куће, многа предузећа не раде или су свој рад свеле на минимум, на посао не иде добар део запослених у јавном сектору, али је и много оних који сваког дана одлазе на радна места. То сада није уопште једноставно јер нема јавног градског и приградског превоза, баш као и међуградског, па зато и не чуди што многи послодавци организују првоз за своје раднике и на тај начин одржавају процес  производње и пласмана.

По речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, представници СССВ активни су на терену и по до сада познатим подацима, производња и одлазак на радно место одвијају се, уз услове у којима се нашла наша земља, добро.

- У сталном сам контакту са синдикалним представницима у свим деловима Војводине и све се одвија како се може и мора, на посао заиста иду пре свега они који раде у прехраменој индустрији, док они који раде у другим сферама углавном остају код куће  – каже Милић. – Тешко је рећи колико радника одлази на своје радно место, али се надам да, када су у питању производне делатности, то није мање од око 70 одсто. 

Он наглашава да је први удар најснажније осетио сектор угоститељства и туризма – хотелијери, туристичке агенције, ресторани, као и логистика, односно превозници.


Радници морају бити адекватно заштићени

- Заштита запослених мора бити одговарујућа и у складу с прописаним правилима, а заштитиних средстава мора бити довољно јер се само на тај начин обезебеђује функционисање у садашњим условима - наглашава Горан Милић. - Најизложенији су медицински радници, али не сме се заборавити и на све друге запослене. Отворене су само апотеке и продавнице хране, али морају бити заштићени и они који производе робу, они који је допремају и истоварају како би била доступна купцима. Наравно, рукавице, маске, дезинфекциона средства морају бити обезбеђени за све који одлазе на посао, без обзира где раде.


- Они су у веома тешкој ситуацији јер трпе огромне губитке, а самим тим је и положај радника у овим делатностима незавидан. Зато сматрам да је за ове делатности, када се садашња сиутација заврши, потребно израдити стратегију која ће им обезебдити подршку – указује наш саговорник.

По његовим речима, потребно је да послодавци, што је могуће више, смање број оних који одлазе на посао јер се на тај начин чува здравље свих, а тиме и обезбеђује производња.

- Где год је то могуће посао се обавља од куће, а углавном се користе стари годишњи одмори. Има и компанија у којима су радници на принудном одмору у трајању од 45 дана, током којег су плаћени на основу Закона о раду - 60 одсто просечне зараде из претходних 12 месеци, уз напомену да тај износ не може бити мањи од минималне зараде. Морам нагласити и да је и многим предузећима колективним уговором предвиђено да се током принудног одмора исплаћују и зараде веће од прописаних 60 одсто – каже Милић,

Указујујући да се сви налазе у новој и непознатој ситуацији, која је захватила практично цео свет, Милић указује и да је, уз очување здравља, приоритет очување економије.  

- Није лако ни послодавцима јер их чекају обавезе, а не послују и немају обрт па су зато надлежни већ изенели неке од мера којима ће се помоћи привреди, пре свега малим и средњим предузећима, али је јако важно да се те мере и примене. Налазимо се у ситуацији у којој никад нисмо били и то тражи од свих да будемо солидарни и преузмемо део одговорности – наглашава Милић. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести