Милићевић с ЕБРД: Настављамо сарадњу на новим пројектима

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић разговарао је с делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), коју је предводила Жужана Харгитаи, регионална директорка за Западни Балкан, о досадашњој реализацији и наставку сарадње на партнерском пројекту у области унапређења мера енергетске ефикасности у јавним зградама у АП Војводини.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Било је речи и о сарадњи у области изградње нове и рехабилитацији постојеће инфраструктуре за наводњавање.

Милићевић је оценио да је у протеклом периоду сарадња Покрајинске владе и ЕБРД била на изузетно високом нивоу.

Пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама у Војводини тече задовољавајућом динамиком. До сада је урађена пилот-студија на 80 објеката од укупно 3000 колико их има у Војводини, изјавио је Милићевић.

Он је додао да анализе показују да би уштеде реализацијом ових пројеката биле око 60 одсто у односу на досадашње трошкове загревања и расвете тих објеката, а ти трошкови се плаћају из буџета. То осим уштеда значи и смањење емисије угљен-диоксида, јер ти објекти за грејање углавном користе угаљ и лож-уље.

Жужана Харгитаи је истакла да ће до краја године бити готова детаљнија студија усмерена на пет до шест јавних објеката.

Добра вест је да у 2020. години можемо да понудимо кредитни аранжман за реализацију прве фазе посла, као и бесповратна средства у износу од пола милиона евра, казала је Харгитаи и додала да ће ове инвестиције донети уштеду енергије и уштеду новца у буџету Покрајине.

Милићевић је навео да је огроман посао да се свих три хиљаде објеката учини енергетски ефикасним, што ће сигурно трајати чистав низ година, али изискује и велика финансијска средства. Он се захвалио ЕБРД на бесповратним средствима у износу од 100.000 евра за израду пилот-пројекта енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини.

Милићевић и Харгитаиј разговарали су и о могућим улагањима у водопривредни систем у Војводини, кроз даљу реконструкцију каналске мреже, улагања у акумулациона језера за наводњавање, као и електрификацију поља.

Данас се у Војводини наводњава између четири и пет одсто обрадивих површина, што је свакако недовољно. Имајући у виду и климатске промене, потребно је да брзо и ефикасно реагујемо и да површине под системима за наводњавање значајно увећамо у наредним годинама, казао је Милићевић и додао да би ова улагања створила базу за више хектара под системима за наводњавање, а тиме и боље услове за пољопривреднике, њихов већи профит и веће пуњење буџета.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести