МИНИСТАР ЦВЕТКОВИЋ УРУЧИО 110 СЕРТИФИКАТА У ОБЛАСТИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ, СТАРИХ И УМЕТНИЧКИХ ЗАНАТА Занатлије чувари етничког, културног и економског наслеђа

Министар привреде Слободан Цветковић уручио је јуче 110 сертификата у области традиционалних, старих и уметничких заната и послова домаће радиности и том приликом поручио да ће ресорно министарство и у наредном периоду наставити да пружа подршку предузетницима у тој области.
a
Фото: Tанјуг / Страхиња Aћимовић

Цветковић је исказао задовољство што је ресорно министарство успело да у непуних годину дана по други пут организује доделу сертификата, а у циљу промовисања и пружања подршке занатлијама који, како је рекао, знањем, вредним радом и преданошћу чувају занате од заборава.

- Кроз поступак сертификације и доделе сертификата ствара се могућност додатног брендирања производа старих и уметничких заната и домаће радиности као ручно израђених производа техникама и алатима традиционалних заната са естетским обележјима израженим народном уметношћу, рекао је Цветковић на свечаности пре доделе сертификата, у Палати Србија.

Додао је да се тиме утиче на очување и препознатљивост етничког и културног наслеђа Србије, а што може доћи до изражаја у стварању извозно оријентисаних производа и сувенирског типа, чиме се доприноси стварању богатије и разноврсније туристичке понуде земље. „Поред тога, подстиче се коришћење домаћих сировина и ресурса као што су глина, дрво, трска, камен, вуна, али и запошљавање и опстанак становништва, а посебно младих у руралним срединама”, рекао је Цветковић.

Додао је да носиоци сертификата у области старих и уметничких заната због начина израде и других елемената прозводње нису конкурентни на тржишту, због чега им је омогућено низ погодности у стварању повољнијег пословног амбијента, како на републичком тако и на локалном нивоу. „Повећан број захтева за сертификацијом као и број издатих сертификата је показатељ да су досадашње мере подршке и подстицаја дале резултате, а Министарство ће у наредном периоду пружати подршку” , поручио је Цветковић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести