Мировић и Кнежевић отворили фабрику „Зопас“ у Кикинди

КИКИНДА: Италијанска компанија „Зопас” отворила је у Кикинди свој први погон у Србији за производњу различитих врста грејача, који запошљава око 430 радника, претежно жена.
Mirovic, fabrika Zopas
Фото: vojvodina.gov.rs

С компанијом је Град Кикинда потписао и нови уговор за изградњу друге фазе погона и процењују да ће већ за годину или годину и по имати око 1.000 запослених у фабрици.

Врпцу испред модерне фабрике, изграђене само за годину на месту где је био објекат некадашње „Ауто-куће” пресекли су председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар привреде Горан Кнежевић, председник компаније Ђанфранко Зопас и градоначелник Кикинде Павле Марков.  

– То је породична компанија, једна велика нова породица с више од 400 запослених – рекао је Мировић. – Надамо се да ће их бити још више у будућности и биће део укупне породице која се зове Србија. 

Фото: Покрајинска влада
Овде на северу у Војводини важно је истаћи да у првих девет месеци имамо раст индустријске производње од готово осам одсто (Игор Мировић)

Он је изразио задовољство што што у погону раде претежно жене, које, како је рекао, другачије гледају на себе, посао и породицу него мушкарци. Мировић је истакао да Војводина са својим значајним потенцијалима може и мора брже да развија и зато је отварање погона италијанске мултинационалне компаније у Кикинди од изузетне важности. Председник Покрајинске владе је навео да је ефикасност у реализацији инвестиција нужна претпоставка за укупан економски раст, као и за раст те компаније, о чему сведочи и податак да је само за годину од старих објеката некадашње „Ауто-куће” изграђена модерна фабрика.  

Фото: vojvodina.gov.rs

– Овде на северу у Војводини важно је истаћи да у првих девет месеци имамо раст индустријске производње од готово осам одсто – казао је Мировић. – Растући су подаци и кад је реч о извозу, који је већи готово 20 одсто, а чија је вредност у односу на исти деветомесечни период прошле године достигла 3,7 милијарде евра.

Више од 600 италијанских фирми ради у Србији и запошљавају око 20.000 људи (Горан Кнежевић)

Он је истакао да је при том најбржи пад незапослености постигнут у Војводини и да је томе допринела и италијанска компанија „Зопас”. 

Фото: vojvodina.gov.rs

Министар Горан Кнежевић се захвалио свима који су учествовали у реализацији пројекта и успели да за тако кратко време отворе нову фабрику и покрену производњу. Он је рекао да је циљ Влада Србије управо да се отварају фабрике и нова радна места и да ће Влада даље радити на унапређењу пословног амбијента и наставиће да подржава успешне компаније попут „Зопаса”. Он је навео и да је Италија у политичком и економском смислу један од најважнијих стратешких партнера Републике Србије.


Кључ успеха

Градоначелник Кикинде Павле Марков је истакао да је у питању заједнички пројекат компаније „Зопас” и Града Кикинде, да је реализован у рекордном времену и да је кључ успеха у партнерству с инвеститором. Он је рекао и да је Кикинда, по евиденцији коју води Министарство, проглашена градом који најбрже издаје грађевинске дозволе и да је ове године добила једну европску награду и низ националних.

– Ми смо потписали и нови уговор са Зопасом да градимо нову фабрику и запослимо нове раднике. Процењујемо да ће већ за годину или годину и по број запослених у фабрици бити око 1.000. То ће бити завршетак друге фазе, након чега ћемо започети и трећу фазу изградње с компанијом – истакао је Марков.


– Само у 2016. години имали смо трговинску размену с Италијом која је вредела више од 3,7 милијарде долара, а више од 600 италијанских фирми ради у Србији и запошљавају око 20.000 људи – истакао је Кнежевић. 

Он је навео и да је у Србији стопа незапослености смањена с 26 одсто на 11,8, али да то није крајњи циљ јер Влада жели да је сведе испод десет процената и да се приближи развијенијем државама ЕУ.     

На отварању погона председник компаније Ђанфранко Зопас уручио је писмо о намерама председнику Покрајинске владе и министру привреде.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести