Митровић: Србија показује да жели добре односе са БиХ

БЕОГРАД: Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић изјавио је данас да Србија показује да много води рачуна о својим суседским односима, пре свега са БиХ, али и да жели пријатељске односе и да улаже у ту земљу.
Танјуг/З. Жестић/Војин Митровић
Фото: Танјуг/З. Жестић/Војин Митровић

Митровић је истакао да је најбољи пример тога договор председника Србије Александра Вучића, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и Представништва БиХ око, како каже, вековне замисли повезивања Београда и Сарајева аутопутем.

"То је у овом тренутку један од најважнијих пројеката у БиХ. Ми смо 16. марта ове године потписали споразум са Турском око изградње овог аутопута, захваљујући опет активностима председника (Србије Александра) Вучића", рекао је Митровић.

Подсетио је и да је председник Вучић обећао да ће Влада Србије издвојити 100 милиона евра за изградњу аутопута од Раче према Бијељини, што је, каже, у овом тренутку за БиХ и Републику Српску од изузетног значаја.

Истакао је да ће на том делу гранични прелаз бити заједнички, а то, додаје, значи да се промет путника и робе одвија несметано, убрзано и да се контрола врши на једном месту.

"И иницијатива мини Шенгена је иницијатива коју у овом тренутку све земље Западног Балкана подржавају и ми ћемо у БиХ радити максимално на томе да се промет робе, путника, новца одвија несметано", рекао је Митровић.

Истакао је да је тема разговора била и железничка инфраструктура, односно реконструкција пруге која повезује Србију, Зворник и Тузлу, а затим Тузлу са Добојем.

"Следећи вид транспорта је водени, што је изузетно битно за Србију, исто тако и за БиХ, а то је уређење пловности корита реке Саве", рекао је Митровић и додао да је Министарство на чијем је челу преузело активности за деминирање десне обале реке Саве на подручју БиХ.

На тај начин биће, како каже, створени предуслови да се ради на уређењу корита реке Саве.

Митровић је упутио захвалност Влади Србије за изградњу аеродрома у Требињу, а који ће бити у власништву БиХ.

"Тај аеродром биће битан како за БиХ, тако и за комплетну регију и допринеће пре свега и развоју међународног авио саобраћаја и створиће нове услове за развој", рекао је Митровић.

Истакао је да развој инфраструктуре и регионално повезивање јесу предуслови за развој обе економије и повећања робне размене између две земље.

Министар из БиХ је посебну захвалност Србији упутио за донацију вакцина.

"Могу вам пренети из Сарајева захвалност за вакцине свих људи, без обзира на националност, и да у овом тренутку ви, када такође имате тешку ситуацију, издвајате контигенте како би помогли суседној братској држави", рекао је Митровић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести