Млади бизнисмени годину дана без пореза и доприноса

У последњих пет година Србија је богатија за више од 53.000 фирми и предузетничких радњи и прошлу годину завршила је са 390.767 активних првредних субјеката по чему је 17. земља у Европи, речено је  на конференцији о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020”.
srbobran preduzetnici
Фото: Promo

Премијерка Ана Брнабић је, говорећи на конференцији, похвалила тај успех и поручила грађанима да Влада Србије пружа руку свим предузетницима са више од 10 државних програма подстицаја.Она је истакла да је захваљујући програму „Стартуј легално”, који је почео 1. октобра 2018, отворено 780 фирми и радњи у којима ради 850 људи.

У оквиру тог програма, наводи она, почела је реформа инспекцијског надзора што је, каже, представљао почетак борбе против сиве економије и подршке малим и средњим предузећима и предузетицима.

Да смо део ЕУ, били бисмо 17. држава по броју активних предузећа и радњи

Премијерка подсећа да су млади који су завршили школу у последњих годину дана, као и они који су дуже од шест месеци били на евиденцији Националне службе за запошљавање мотивисани за покретање сопственог бизниса тиме што су првих 12 месеци ослобођени плаћања пореза и доприноса.

Брнабић је најавила да ће та мера од 1. марта ове године бити проширена за све иновационе компаније и делатности и то не на 12 месеци ослобађања од пореза и доприноса, већ на три године.„Желимо да пружимо подршку младима и иновационим делатностима, јер је то правац у којем желимо да се наша економија развија и да буде заснована на иновацијама како бисмо имали бржи привредни раст и боље плате”, рекла је Брнабић.

Најавила је и да ће од фебруара бити основан портал предузетништво.гов.рс на којем ће све врсте подстицаја које држава пружа почетницима у бизнису бити истакнути на једном месту.

Похвалила је покретање новог такмичења за локалне самоуправе „Шампиони предузетништва 2020”, које је стартовало данас и чији ће резултати бити проглашени крајем године за најпредузетнију локалну самоуправу, а који организују Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Републички секретаријат за јавне политике, а под покровитељством Владе и уз подршку Немачке развојне сарадње.


Бирократија и сива економија

С друге стране, рекла је Пејановић, три су кључна проблема која оптерећују привреднике - високо пореско оптерећење, бирократија и сива економија.Према проценама НАЛЕД-а, каже Пејановић, чак 17 одсто привредних субјеката односно око 66.000 послује „испод радара”.


Брнабић је казала да би представници на локалу требало више да се ангажују око подстицаја за покретање бизниса.Чланица Управног одбора НАЛЕД-а Станка Пејановић каже да ће у 2020. бити дат нови импулс предузетниству у Србији и да ће захваљујући такмичењу бити подстакнути сви делови друштва да размишљају предузетнички.

„У последњих пет година у Србији број фирми и предузетничких радњи повећан је за више до 53.000 или 16 одсто и прошлу годину завршили смо са 390.767 регистрованих привредних субјеката. Да смо део ЕУ, били бисмо 17. држава по броју активних предузећа и радњи”, истиче Пејановић.

Према њеним речима, стопа „рађања” бизниса, као удео новоосновнаих у укупном броју привредих субјекта, достиже готово 12 одсто и ту је Србије, каже, у европском врху.

„Након светске економске кризе, када смо неколико година бележили више угашених него покренутих бизниса, слика је сада сасвим другачија. Примера ради, данас имамо два пута више отворених него затворених фирми годишње”, рекла је Пејановић.   

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести