ММФ: Глобални дуг, упркос великом паду, и даље изнад нивоа из 2019.

ВАШИНГТОН: Глобални дуг је остао у 2021. години изнад нивоа пре пандемије, упркос томе што је забележио највећи пад у последњих 70 година, саопштио је Међународни монетарни фонд (ММФ).
mmf  Foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Укупан јавни и приватни дуг опао је 2021. године на еквивалент од 247 одсто глобалног бруто домаћег производа (БДП), спустивши се за 10 процентних поена са највишег нивоа у 2020, објавио је ММФ у најновијем ажурирању Глобалне базе података о дугу.

Међутим, глобални дуг је у доларском износу наставио раст, мада много споријим темпом, при чему је прошле године достигао  рекордно висок ниво од 235 билиона долара.

„Приватни дуг, који обухвата нефинансијске обавезе компанија и становништва, довео је до укупног смањења, спустивши се за 6,0 процентних поена на 153 одсто БДП-а“, наводи се у саопштењу ММФ-а.

Даље се додаје да база података Фонда показује да је „пад јавног дуга од 4,0 процентна поена на 96 одсто БДП-а, био највећи у последњих више деценија“.

ММФ је навео да су великим променама учешћа дуга у глобалном БДП-у допринели економски опоравак од пандемије корона вируса и накнадни нагли пораст нивоа инфлације.

Глобални дуг је, међутим, остао прошле године за скоро 19 одсто изнад глобалног БДП-а, у поређењу са нивоом пре пандемије, према подацима ММФ-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести