ММФ поново срезао прогнозу глобалног раста за 2019. и 2020.

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) поново је смањио прогнозу глобалног економског раста за ову и наредну годину због наставка америчко-кинеског трговинског рата, продужене агоније у вези са Брегзитом и упорног опстанка пригушене инфлације.
mmf
Фото: pixabay.com

Према најновијим проценама објављеним данас, предвиђа се да ће глобална привреда у 2019. години забележити раст од 3,2 одсто, што је за 0,1 процентни поен ниже него што је ММФ предвидео у априлу и чак за 0,3 процентна поена испод пројекције Фонда са почетка године.

Процена раста за 2020. годину је такође срезана за 0,1 процентни поен у односу на април, на 3,5 одсто.

Ризици по пројекције су се углавном погоршали. Они укључују даље трговинске и технолошке тензије које нагризају расположење и успоравају инвестиције, као и продужени раст аверзије према ризику који прети да ће акумулирање финансијске рањивости бити настављено након више година ниских каматних стопа, пише у ажурираном извештају ММФ-а, преноси тв мрежа Си-Ен-Би-Си.

Растући дезинфлаторни притисци, који све више отежавају сервисирање дуга, ограничавају простор за монетарне политике усмерене на сузбијање пада, и чине штетне потресе трајнијим него што је нормално, навео је Фонд.

ММФ је срезао и пројекцију раста светске трговине за ову годину на 2,5 посто, што је за 0,9 процентних поена мање од априлске прогнозе, напомуњући да је раст обима глобалне трговине пао у првом кварталу на око 0,5 процената на годишњем нивоу.

Слаби изгледи за трговину - у обиму који одражава трговинске тензије - утичу на спутавање инвестиција. Светлу тачку представљају резултати сектора услуга, у којем је пословно расположење релативно снажно, пружајући подршку расту запошљавања (што, заузврат, помаже повећању поверења потрошача), наводи се у извештају ММФ-а.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести