ММФ: Убрзати реформу система плата, поздрављамо повећање 

БЕОГРАД: Реформа система плата представља корак у правом смеру ка рационализацији јавног сектора, изјавио је данас шеф канцеларије Међународног монетарног фонда у Србији, Себастијан Соса, додајући да ММФ поздравља повећање плата у Србији од почетка године и у јавном и у приватном сектору. 
Šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је новинарима рекао да се на реформи система плата у јавном сектору ради годинама, да се са тим касни, те да власти у Србији планирају да нови систем плата ступи на снагу током 2020. када се уради процена фискалних импликација. 

Упитан о јазу између плата у јавном и у приватном сектору, Соса каже да су номинално и реално зараде од јануара до априла у просеку повећане 10 одсто. 

"То повећање се дешава и у приватном и у јавном сектору и то поздрављамо", нагласио је и навео да су плате у јавном сектору веће него у приватном, али да у неким сгементима није тако. 

Приватни сектор, сматра Соса, треба да "ухвати корак" како би се плате повећале, али додаје да истовремено треба подржати и плате у јавном сектору које су мале. 

"Тешко је да јавни сектор привуче и задржи раднике у неким областима, као што су информационе технологије... можете да видите одлазак из јавног сектора", каже.

Подсетивши да су и минималне зараде значајно повећане, за скоро 10 одсто, Соса је навео да ММФ поздравља такође намеру власти у Србији да поново уведу индексацију пензија што је и обавеза преузета ПСИ инструментом потписаним са ММФ-ом, а подржава и намеру да се уведе швајцарска формула за индексацију пензија. 

"Ми то подржавамо. Мислимо да је добра идеја да се обезбеди простор за повећање пензија, а не да се пензије повећавају ад хок", рекао је Соса. 

Најавио је наставак техничке помоћи ММФ-а у реформи Пореске управе Србије и то у сарадњи са Светском банком која има велики пројекат и кредит који ће подржати ту реформу. 

Осврћући се на стање финансијског система у Србији, истакао је да је он у добром стању, да су проблематични кредити брзо смањени и да су сада на нивоу пре кризе. 

ММФ, наводи Соса, подржава монетарну политику Народне банке Србије када је реч о смањењу каматних стопа у банкарству што значи ниже трошкове задуживања, а када је реч о девизном курсу, сматра да средњорочно постоји простор и треба дозволити нешто веће флуктуације девизног курса. 

Упитан о могућој кризи радне снаге и сречавању одласка младих и образованих из Србије, Соса је рекао да се из недавно објављеног документа ММФ-а о демографским изазовима види опадајући тренд радне снаге не само у Србији него у целом региону, а још драстичније у источној Европи. 

Сматра да је за Србију изазов да спречи талас емиграције младих и талентованих, али и да унапреди и промовише повратак оних који су отишли из Србије. 

"Не постоји чаробно решење. Поред већих плата, динамичнији приватни сектор који ће стварати прилике за предузетништво, унапређење институција и смањење перцепције корупције, то би све било важно да се ублажи овај проблем. Ови изазови захтевају да се реформе још хитније спроведу", рекао је Соса. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести