Момировић: Брза пруга Београд-Нови Сад до краја 2021, убрзати радове

НОВИ САД: Радови на брзој прузи од Београда до Новог Сада биће додатно убрзани, како би тај део био завршен најкасније до краја 2021. године, изјавио је данас министар градевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.
tomislav momirovic, Tanjug/Jaroslav Pap
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Он је на конференцији за медије, после састанка са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, са којим је разговарао о актуелним пројектима, рекао да у 2021. треба да почну и радови на изградњи Фрушкогорског коридора, односно брзе саобраћајнице од Руме до Новог Сада.

"Ово је моја прва посета једној локалној самоуправи, а нисам случајно изабрао Нови Сад, јер је тај град фантастично напредовао у грађевинском, саобраћајном и економском смислу", рекао је Момировић и додао да је Вучевић као градоначелник сигурно најзаслужнији за то.

Министар каже да ће бити реализовано још доста значајних инвестиција, које се тичу Новог Сада и његових грађана.

Истиче да је железница била девастирана у претходном периоду и да су људи готово заборавили како је путовати возом, али да ће модернизација железничке инфраструктуре бити један од најпрепознатљивијихи успеха државе и председника Александра Вучића.

Момировић каже да је разговарао са градоначелником Новог Сада о темама које се тичу Новосађана и да ће бити уложени додатни напори да се убрзају радови на брзој прузи кроз Нови Сад.

Радови ће се изводити у три смене, све док временски услови то буду дозвољавали, додао је министар грађевине.

Једна од тема састанка је био и пројекат изградње обилазнице око Новог Сада са мостом, што ће бити јако значајно за град Нови Сад, навео је Момировић.

"Решени смо да то изгурамо заједно са градом у наредном периоду и да то буде брзо и ефикасно", истакао је Момировић.

Каже да влада може да буде поносна на то како се реализује у Новом Саду пројекат изградње станова за припаднике служби безбедности и да је то, када је реч о том пројекту, тренутно највеће градилиште у Србији.

Додаје да држава подиже плате припадницима тих служби са жељом да им повећа животни стандард, као и да им реши стамбено питање.

У Београду се гради мало више тих станова, али, сразмерно величини града, у Новом Саду је то већи пројекат, казао је Момировић додајући да је заиста велико интересовање за те станове.

Изразио је задовољство што ће министарство које води и влада и даље имати доброг партнера у Новом Саду и градоначелнику Вучевићу, као и уверење да ће та сарадња бити још и боља.

Одговарајући на питања новинара, потврдио је да ће радови на брзој прузи бити готови до краја следеће године.

"Нећемо дозволити да се радови пролонгирају", поручио је он и додао да свакако има проблема, али да је немогуће да нема проблема када се спроводе инвестиције које су веће него било која у претходних 50 година.

"Наш циљ је да после што пре завршимо део од Новог Сада до Суботице и да наши грађани и привреда буду што пре интегрисани у саобраћајном смислу са Европом", истакао је Момировић.

"За годину и по дана нећете веровати како ће железничка инфраструктура изгледати другачије у Србији. Сада су у току инвестиције у саобраћајној инфраструктури које се мере милијардама евра", нагласио је Момировић.

Момировић ће са Вучевићем посетити касније градилишта великих инфраструктурних пројеката у том граду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести