Момировић: Клизиште Дубоко биће санирано у наредне четири године

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића обишао је данас клизиште Дубоко надомак Београда и поручио да ће то клизиште, које је једно од највећих у Европи, бити потпуно санирано у наредне четири године.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о клизишту код Умке и у Дубоком на путу Београд - Обреновац, а Момировић је рекао новинарима да вредност тог пројекта сигурно неће бити мања од 100 милиона евра.

Момировић је истакао да ће санирањем клизишта, на којој се налази траса будуће брзе саобраћајнице Барич- Дубоко-Умка- Остружница, бити решен тај вишедеценијски проблем за око 200.000 становника.

"Морамо то да завршимо у наредне четири године и да сваке године влада издваја за тај пројекат најмање 20 милиона евра, како би инвестирали у Београд и Обреновац и да они буду још боље повезани", поручио је Момировић.

Министар је обишао бродом локацију Дубоко заједно са замеником градоначелника Београда Гораон Весићем, в.д. директора Путева Србије Зораном Дробњаком, директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и представницима општина Обреновац и Чукарица.

Само пројектовање за санацију клизишта Дубоко трајаће сигурно годину дана, напоменуо је Момировић.

"Дневно овде гравитира 15.000 возила, овај пут покрива сигурно око 200.000 становика, а 16.000 људи живи на потезу клизишта", додао он.

Такође, министар каже да сада решена готова сва кључна питања у целој Србији која су се раније само провлачила током политичких кампања, на пример завршен је Коридор 10, спојени су аутопутем Београд и Чачак и друго.

"Тако да сада вероватно може брже да се стигне од Чачка до Новог Београда него од Обреновца до Миријева", напоменуо је он.

Захвалио је градским властима и Весићу и најавио да ће врло брзо бити расписан тендер за пројекат како би већ следеће године могла да се уради прва деоница пута, а после и остале.

Момировић је истакао да зато треба што пре исплатити накнаде људима који ће бити расељени на потезу будуће брзе саобраћајнице.

Весић је рекао да проблем клизишта Дубоко постоји скоро 50 година и да се нико раније ко је био на власти у Београду, Обреновцу и на Чукарици није бавио тим проблемом.

"Влада Србије је уз нашу жељу из Београда успела већ прошле године да одвоји средства да се расели 55 кућа на клизишту, које су имале највећи проблем. Тако да је први корак урађен, расељени су људи који су били на клизишту. Следећи корак је пројектовање и после креће изградња", навео је Весић.

Он је, такође, нагласио да ће тако бити решен проблем за око 200.000 људи који живи у том делу Београда.

Весић је истакао да ће са изградњом брзе саобраћајнице грађани са Чукарице, Железика и тог дела града имати најбржи излаз на аутопут.

"Решићемо овај вишедеценијски проблем који нико није умео или није хтео да реши", поручио је Весић.

Они су затим обишли шабачки пут код Обреновца, где ће бити изграђена канализација.

Момировић каже да је већ потписан комерцијални уговор са кинеском компанијом на основу којег ће бити изграђен постројење за пречишћавање отпадних вода и канализациону инфраструктуру за близу три милиона људи у Србији.

"Обреновац је једна од локалних самоуправа и овде планирамо да изградимо два постројења, једно ће покривати 50.000 људи и друго ће бити у месној заједници Ратари које ће бити за 3.000 људи", рекао је Момировић.

Тај уговор предвиђа, додаје, да се у наредних пет година на територији 65 локалних самоуправа, на 179 локација, изграде потпуно нова постројења за пречишћавање опадних вода и канализација, истакао је Момировић.

Додаје да је Обреновац једна од пет локалних самоуправа у Београду где ће се реализовати тај пројекат, као и да ће у Обреновцу радови кренути у септембру.

"Молим председника општине да додатно убрза потребну документацију", поручио је министар.

Морамо да подигнемо квалитет живота грађанима, нагласио је Момировић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести