Момировић: Приоритет су рокови, нема шале с народним новцем

БЕОГРАД: Министар Томислав Момировић каже да је његов задатак да комплетна обилазница око Београда до Бубањ потока буде завршена до јесени 2022. године, а тунели "Липак" и "Железник" у наредна два месеца.
tomislav momirovic, Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"То ће морати да буде завршено и не могу људи који су дали једне рокове олако да кажу нама је комфорније да завршимо за два-три месеца", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Он је подсетио да се деценијама улаже у обилазницу око Београда, а јуче је за РТС казао да ни док је радио у приватном сектору и са својим новцем није дозвољавао да извођачи постављају рокове и воде "своју политику", па то, додаје, посебно не жели да дозволи кад је у питању народни новац.

Каже да је тешко објаснити људима да није била режирана његова посета градилишту у понедељак, када је извођачима код тунела Липак поручио да морају стриктно поштовати рок и радове завршити до 15. априла.

"Можемо да причамо о тону и начину комуникације, али волео бих да сви разумеју у каквој се ситуацији налазимо. Ово је сигурно највећи инвестициони талас у историји ове земље", истице Момировић.

Каже да је док је радио у приватном сектору у комуникацији са радницима често био и оштрији.

"У тим условима, нама је приоритет да завршимо те ауто-путеве. Шта сам могао да им кажем? Да ћемо ићи на арбитражу, да се не слажем, да сам љут", пита Момировић.

Поручио је да нема шале и компромиса са народним парама и истакао да је на сваком коридору приоритет да се рокови испуне.

"Има превише инвестиција, а нас није довољно. Пратимо све инвестиције и трудимо се да буду завршене у року. Рокови које ми постижемо су испред уговорених рокова", наводи Момировић.

Каже да је свако градилиште већ обишао и све упозорио да морају да се држе рокова и да не приступају олако послу.

"Нема шале и компромиса са народним парама и јавним инвестицијама. Морате да нападате сваки рок. Ако пустите 15 дана, пустићете и два месеца. Ако пустите два месеца, никада нећете завршити", нагласио је Момировић.

Каже да проблеми и почињу када почну да се спроводе велике инвестиције.

"Нисмо прихватили да корона вирус или било шта друго буде оправдање да се стане или успори. Нисмо зауставили пројекте", истиче Момировић.

Најавио је да ће до краја године бити завршена и брза пруга између Београда и Новог Сада.

"Наше компаније морају да мењају перцепцију понашања, да буду много продуктивније и комерцијално оријентисане. Морамо брже и јаче да инвестирамо. Када то буде завршено, онда ће ми комуникација бити приоритет", објашњава Момировић.

До краја године брза саобраћајница Иверак-Лајковац

ВАЉЕВО: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић поручио је данас извођачима радова на деоници Иверак - Лајковац да Ваљево мора да се повеже са аутопутем "Милош Велики" како би се реализовале важне инвестиције и да ће до краја године бити завршена траса, а да су проблем мостови, чију градњу треба убрзати.

Момировић је рекао да ће повезивање Ваљева са "Милошем Великим" допринети да се реализују у том граду значајне инвестиције које је великим напором обезбедио председник Александар Вучић.

"Великим напором председника Републике и целог његовог кабинета велике инвестиције долазе у Ваљево, али ако ми не будемо успели да Ваљево повежемо са аутопутем Милош Велики, а то је ова саобраћајница Иверак-Лајковица, питање је да ли ће бити реализоване не само те него и друге инвестиције. Заиста морамо да убрзамо радове", рекао је Момировић током обиласка градилиште будуће брзе саобраћајнице.

Додао је како је у прошлости било проблема са експропријацијом, али да ће тај посо убрзо бити завршен.

"Чињеница је да само на овој деоници постоји 1.400 парцела које је требало експроприсати, 80 одсто тог посла је завршено и ми више немамо времена за чекање. У наредних седам дана ће бити завршено и ово што није урађено и мислим да до краја године можемо да завршимо ову трасу", оценио је министар Момировић.

Навео је да су посебан проблем два моста укупне дужине 3.600 метара који треба да буду изграђени на овој деоници.

"Причали смо са нашим кинеским партнерима да морамо да нагазимо те радове да што пре завршимо. Рокови који су уговорени морају да буду убрзани. Ми морамо да убрзамо ово, велике инвестиције долазе и ако је већ председник успео да доведе те инвестиције морамо ово да завршимо. Ако од нас зависи, не смемо да прокоцкамо то што имамо", нагласио је Момировић.

Поручио је извођачима да је време да се крене и са изградњом мостова.

"Дајемо гас, прошао је јануар, прошао је фебруар, сад имамо могућност да пуном паром отворимо радове и да згазимо ову трасу и отворимо радове на мостовима", закључио је министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Момировић је обишао градилиште једног од мостова на деоници брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац и позајмиште камена који служи за насипање трасе где се гради овај пут.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести