Момировић: У Бугарској нам је заробљено више од милион тона угља

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић рекао је да је Дунав својим током кроз нашу земљу плован, али да је обустава пловидбе том реком у Бугарској велики проблем и најавио да ће сутра бити потписан споразум с Владом Бугарске, чиме ћемо нашу механизацију ставити на располагање Бугарима.
m
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

Момировић је рекао за РТС да је због обуставе пловидбе у Бугарској нама заробљено више од милион тона угља у Бугарској и 400.000 тона житарица.

Ми имамо заробљених милион и двеста хиљада тона угља, 400.000 тона житарица, огроман број сировина за нашу металску и хемијску индустрију. Један део се пребацује на друм и железницу, али она не може да подржи оволики саобраћај. Један речни танкер замењује 144 камиона цистерне, један брод који превози расути терет замењује 70 камиона, наводи Момировић.

Министар је казао да ће Србија помоћи Бугарској у извођењу свих радова који су неопходни да би се обезбедила пловност Дунава, чиме ће се, каже, ослободити угаљ и житарице.

Указао је да је нашој земљи пловност Дунава од стратешке важности како би обезбедили енергетску стабилност.

Обезбеђивањем пловности Дунава у Бугарској омогућујемо нашим енергетским капацитетима да искористе тај угаљ, да мање струје увозимо, казао је Момировић.

Додао је да ће радови на Дунаву трајати око 60 дана, те да очекује да ће се у том периоду омогућити пловност реке.

Подсетио је да ни у једном тренутку, ни на једном делу Дунава у Србији није било обуставе речног саобраћаја, јер се на време почело са припремама и извођењем интервентних багерских радова.

Ми смо на време почели да радимо са припремама на нашем делу реке, успели смо да изведемо све интервентне багерске радове које смо планирали. Дунав на нашем делу ни у једном тренутку није обустављен што се тиче речног саобраћаја. Међутим, то је заједнички коридор и у овом случају заједнички проблем, јер када у Бугарској он није плован ми немамо пуну оперативност, навео је Момировић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести