Дрва и угља на стовариштима има на кашичицу

Енергетска криза, која потреса целу Европу, неизвесност да ли ће бити довољно енергената, већ дуже од годину дана утиче на цену нафте, гаса, струје, дрва, угља...
ogrev drvo SUS
Фото: Dnevnik.rs

Енергената нема довољно и то је и разлог што ће грејна сезона која предстоји ове године по много чему бити другачија од претходних. Цене свих енергената више су него прошле године, а раст се још увек није зауставио. Упозорења да се енергенти штеде и рационално троше упућена су у свим земљама у Европи јер је ситација таква да није пресудна цена енергената већ то да ли ће их бити.

Они који се греју на чврста горива - угаљ и дрва, већ сад су суочени с проблемом где наћи огрев. Наиме, на стовариштима огрева нема или га има на кашичицу, а цене су, у односу на прошлу годину, односно грејну сезону, више готово за половину. Заинтересованих купаца има, али не и робе, а како каже власник стоваришта огрева “Мај гор” Рацо Спасенић, огрев се у ово доба године тек спорадично куповао, односно тада су се купци више распитивали о ценама огрева како би направили рачуницу за зиму.

- Набавка огрева сада се одвија веома отежно, пристижу одређене количине дрвета, али је то веома мало, а угаљ је веома тешко набавити - каже Спасенић. - Цена просторног метра дрвета је 12.000 динара са сечењем и без превоза, а тона угља је око 18.000 динара, колико је коштао полукамени “пљевља”, којег више нема на стоваришту. Цена угља “бановићи” била је 19.000 динара, али се очекује да ће, уз нову испоруку, бити скупљи.

На овом стоваришту има пелета чија је цена, у зависности од врсте дрвета, 42 и 46 динара по килограму, односно за тону је потребно 42.000 и 46.000 динара, док је цена брикета 34 динара за килограм.

- Цене огрева су, у односу на прошлу годину, порасле и више од 40 одсто. Тона каменог угља била је око 13.000 динара, за дрва је требало око 8.000 динара. Цена пелета је на почетку прошле грејне сезоне била 24 динара по килограму, а на крају 34 динара - каже Рацо Спасенић.


Огрев и преко огласа

Осим на стовариштима, огрев се може купити и преко огласа, а цене су шаролике и веома често су ствар договора. У понуди су и тврдо и меко огревно дрво, негде се подразумева превоз у локалу, а негде не, има дрва у цепаницама, али и неисеченог, на yакове... а цене се крећу од око око 5.000 динара, па и више од 11.000 динара. Дрво се продаје и у yаковима, а цена је 380 динара за 10 килограма, а има и дрва за потпалу за које је потребно издвојити 8.000 динара. Цена угља који се продаје преко огласа је од око 11.500 до око 15.000 динара.


По његовим речима, интересовање је далеко веће него прошле године и то за све врсте огрева, купци зову из свих крајева земље, али огрева нема довољно за све који би да га купе. Он указује и да се, због сталног раста цена и неизвесности да ли ће огрева бити, огрев не продаје, као ранијих година, на рате.

- За сада се не зна када ће бити нових испорука угља, Колубара не ради, набавка угља из Босне и Херецеговине одвија се отежано. Оваква  ситуација - велика потражња, отежана набавка огрева и недостатак робе, до сада се није дешавала. Практично, потражња за огревом не јењава још од фебруаре и све је већа, а понуда није одговарајућа. То угрожава наше пословање и биће јако тешко опстати на тржишту. Купаца има и сада цена огрева није пресудна за куповину, али га нема довољно, промет је све мањи па је неопходно да надлежни нешто предузму како би нам помогли да превазиђемо ову ситауцију - каже Спасенић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести