Момировић: Убрзани радови на изградњи новог моста на Сави

ШАБАЦ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић контролисао је данас радове на изградњи новог моста на Сави код Шапца, у оквиру будућег аутопута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, и истакао да су убрзани радови и надокнађено кашњење.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

Тренутна реализација радова на мосту, који ће бити дуг око 1,3 километра, износи 28 одсто, што је за два процента више него што је планирано до краја године.

"Реализације радова на мосту иде испред планиране, постигли смо боље резултате него што смо очекивали. Успели смо да нека кашњења из прошлости надокандимо и да коначно овај пројекат ставимо у прави колосек", рекао је Момировић новинарима.

Морамо да завршимо овај пројекат у предвиђемоим роковима и пре тога, поручио је Момировић.

Раније је најављено да ће градња моста бити завршена крајем 2022. године.

Захвалио је директору Коридора Србије Александру Антићу јер је, како је рекао, дао одлучујући допринос да се тај пројекат врати "на прави колосек".

"Овај пројекат спада у план развоја Србија 2025 који је промовисао председник Републике и ми морамо да га завршимо у предвиђеним роковима, а ако је то могуће и пре тога. Даћемо све од себе и не смемо да станемо до 31. децембра, нити да почнемо ни дан после 4. јануара поново са радовима. Све време морамо да радимо сваки дан, и викендом", навео је Момировић.

Истакао је да ће тај путни правац спојити три велика града, Руму, Шабац и Лозницу и изразио очекивање да ће ту велики број страних инвеститора отворити своја представништва.

Министар истиче да ће се захваљујући томе отворити велики број нових радних места.

Момировић наводи да морамо да наставимо са великим јавним инвестицијама како би се одржала економија и достигао предвиђени раст БДП од шест одсто у 2021. години.

"Србија ће и у овим тешким околностима ићи напред и бити водећа земља", поручио је Момировић.

Упитан када ће почети радови од Шапца ка Лозници, он је рекао да се очекује да то буде почетком или крајем лета.

"Вредно радимо да завршимо пројектну документацију и експропријацију. Није једноставно све то, али морамо најкасније почетком трећег квартала 2021. да отворимо радове ка Лозници и планирамо да то и урадимо током лета", навео је Момировић.

Аутопопут и брза саобраћајница Рума - Шабац - Лозница биће укупне дужине око 77 километара.

Наредне године треба да почне и градња брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума, тзв. Фрушкогорски коридор, у дужини од 45 километара.

Цео пројекат Рума-Шабац-Лозница вредан је 467,5 милиона евра.

Тај путни правац биће важан за око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, које директно повезује.

То је најкраћа везу између Београда и Новог сада са БиХ и Републиком Српском преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.

Новим коридором од Београда до Шапца ће се стизати за највише 40 минута, а до Лознице за 1 сат и 15 минута.

Крајем 2019. је најављено да ће аутопут Рума-Шабац (21 км) и брза саобраћајница Шабац-Лозница (око 55 км) бити завршени за нешто више од три године.

Градња деонице НБГ - Сурчин почиње у марту

Експропријација земљишта за деоницу Нови Београд - Сурчин је при крају, а радови на изградњи почеће у марту следеће године, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је истакао да та деоница није захтевна због дужине, већ због локације, јер ће пролазити кроз насељени део, те због тога тражи и другачији начин изградње.

Деоница Нови Београд - Сурчин спојиће Београд са аутопутем "Милош Велики".

"Очекујемо да ћемо крајем првог квартала следеће године почети са спајањем Новог Београда и Сурчина. Иначе, цео тај део коридора ''Милош Велики'', од Београда до Прељине и Пожеге јесте наш приоритет. Имамо пуно посла јер део Прељина - Пожега завршавамо следеће године", рекао је Момировић новинарима у Шапцу.

Дужина деонице Нови Београд - Сурчин је 7,9 километара, а почеће од раскрснице улица Војвођанске и Др Ивана Рибара до петље "Сурчин".

Комерцијални уговор за ту деоницу потписан је у августу прошле године између Владе Србије, Путева Србије и "Чајна комуникејшнс констракшн компани", а вредност уговора која је тада договорена је 70,5 милиона америчких долара.

И ЕУ дала препоруку да се не обустављају летови

Ситуација у вези са могућим обустављањем летова између Србије и Велике Британије, због појаве новог соја корона вируса у тој земљи, прати се из сата у сат, али за сада летови нису обустављени, што је и препорука Европске уније, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је истакао да је Европска унија јуче дала препоруку да се не обуставља саобраћај са Великом Британијом и оценио да је Србија донела добру одлуку када је одлучила да не буде на листи земаља које су прве затвориле врата тој земљи.

"Мислим да смо показали зрелост и одговорност и нисмо желели да уђемо у круг земаља који су први затворили врата Великој Британији, а сада доста земаља полако и отвара на један или други начин ту комуникацију", рекао је Момировић новинарима у Шапцу.

Пратимо веома пажљиво ситуацију, дрзава максимално брижљиво прилази проблему и нема потребе за стварањем панике, поручио је Момировић.

Додаје да држава прати ситуацију и из угла саобраћаја, али и из здравственог угла.

За сада је, каже, ситуација под контролом и да не постоји разлога за бригу.

"Апсолутно само свесни ситуације о којој се ради, али желимо да будемо до краја одговоран и стабилан партнер и грађанима у Великој Британији, али и нашим грађанима који тамо живе", закључио је Момировић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести