Момировић уручио кључеве станова за 106 породица у Краљеву

КРАЉЕВО: Министар грађевинарства Томислав Момировић уручио је данас са градоначелником Краљева Предрагом Терзићем кључеве станова за 106 породица у оквиру Пројекта стамбене обнове од последица земљотреса у Краљеву.
Фонет/МГСИ
Фото: Фонет/МГСИ

Завршени станови су део прве фазе обнове, а вредност ове фазе радова је 2,17 милиона евра.

Прва фаза пројекта стамбене обнове од последица земљотреса у Краљеву успешно је завршена, а у Доситејевој улици изграђена је прва од четири планиране зграде, у којој је дом достојан 21. века добило 106 породица.

Министар Момировић обишао је завршене станове и том приликом разговарао са будућим станарима, који нису крили радост што ће после више од 10 година напокон решити своје стамбено питање.

"Сто шест породица ће коначно после једне деценије од земљотреса који је погодио овај град, али и више деценија колико живе у заиста неусловним условима, добити пристојне станове, на доброј локацији у великом граду’‘ рекао је Момировић.

Он је додао да ће за још 266 породица бити изграђене три зграде у наредном периоду.

"Морамо да максимално убрзамо не само грађевинску процедуру и изградимо те зграде, него и све административне процедуре како би ти људи добили свој дом и могли да планирају своју будућност коју су заслужили пре више од десет година’‘ казао је Момировић.

Министар је истакао да је станоградња само један пројекат које Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реализује у Краљеву и подсетио да је пре мање од годину дана почела изградња Моравског коридора, где се за пар месеци завршава првих 16 километара којим ће се спојити Коридор 10 са Крушевцом.

Гради се такође и нова полетно-слетна стаза на аеродрому Морава у Лађевцима, као и станови за припаднике служби безбедности.

Живота Виријевић један је од оних који су пуну деценију живели у неусловима, након што је земљотрес његову породицу оставио без крова над главом.

"Ми смо сањали годинама да се уселимо у нову зграду. Живели смо у старој, оронулој згради, са породицама, без услова за живот. Сада смо најсрећнији људи на свету јер смо се коначно уселили у нове станове, и раније него што је планирано", рекао је Виријевић.

Пројекат се изводи сукцесивно, у три фазе. Завршетак прве фазе означила је додела кључева нових станова за више од 100 краљевачких породица.

Сада се прелази на другу фазу у којој је планирано рушење седам неусловних стамбених објеката и изградња зграде од 86 станова.

До краја реализације пројекта стамбене обнове нови станови биће обезбеђени за више од 300 угрожених породица.

"Сто шест породица добиће прилику за нови, бољи и лепши живот. Уверен сам да ћемо сви заједно наставити изградњу још три зграде и да ће укупно 366 породица живети у потпуно новим становима", казао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Укупна вредност пројекта процењује се на 14, 2 милиона евра. Износ од 5,3 милиона евра издваја се из буџета града Краљева, док остатак обезбеђују међународне институције у сарадњи са Владом Србије.

Осам милиона евра биће утрошено из зајма Развојне банке Савета Европе.

"Задовољни смо што видимо да се прва фаза реализовала успешно. Видимо породице које су веома срећне што имају нове домове и радујемо се реализацији наредне две фазе, тако да све породице жртве земљотреса буду збринуте. Важно је истаћи да је приоритет Развојне банке савета Европе социјални развој и подршка људима у тешким ситуацијама, посебно оним које су последице природних катастрофа", рекла је представница Развојне банке Савета Европе Нађа Ла Рус.

Додала је да ће ова институција наставити сарадњу са Владом Србије и локалном самоуправом.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести