Момировић: Влада погрешила јер је зауставила причу о литијуму

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је један од највећих пропуста претходне Владе Србије то што зауставила причу о литијуму и оценио да се чланови владе међу којима је био и он нису показали зрелим да започету причу о литијумју заврше пошто је она, како је рекао природна шанса за Србију.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

"То је можда историјска одговорност и ја сам гласао за ту одлуку. Подсетио бих и да су неки представници страних држава подржавали протесте против експлоатације литијума који су били популистички", рекао је Момировић учествујући у раду Копаоник бизнис форума.

Истакао је да одлука Владе Србије о заустављању приче о литијуму није у интересу наших грађана.

"Како ће се та прича одвијати у наредном периоду видећемо, али не можемо да игноришемо перспективе које она отвара", рекао је Момировић.

Министар је у изјави новинарима на КБФ истакао да је експлоатација литијума отварала велику перспективу, која је остала неискоришћена.

"То је прва област у којој смо били испред остатка Западне Европе. Да смо смогли снаге, имали енергије и ушли у ту инвестицију, ми бисмо данас имали више од хиљаду запослених са  платама већим од 1.500 евра на простору Лознице, Крупња, Зворника, Шапца... То је била невероватна прилика", оценио је министар.

Подсетио је да постоји да је Влада Србије донела одлуку о обустављању пројекта "Јадар" компаније Рио Тинто и додао да не постоје никакви преговори мимо те одлуке.

Момировић је поновио да је та одлука била јако лоша, јер је, како каже, тиме једну потенцијално јако моћну индустријску грану зауставила.

Истакао је да Влада Србије неће дозволити ниједну инвестицију која има негативан утицај на животну средину.

Неки су, каже, од тога желели тенденциозно да направе еколошко питање.

"То није еколошко питање. Наравно да ће се свака инвестиција у било којој индустријској грани радити по највишим еколошким стандардима који владају у Западној Европи. То уопште није питање. То су наметнули као питање. Ниједне инвестиције неће бити у Србији, ако не буде по највишим еколошким стандардима", поручио је министар.

Како каже, држава улаже огромна средства да подигне еколошке стандарде на територији целе државе.

"Ми јесмо реиндустријализовали земљу, али смо то урадили по највишим еколошким стандардима", закључио је Момировић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести