На царинској лицитацији „голф“ отишао за 20.200 динара

Два моторна возила, од понуђених 46, која су била изложена јавној продаји, нашла су своје власнике на јавној лицитацији одржаној  у просторијама Царинарнице „Нови Сад”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о „фијату стило 1,9 ЈТД”, чија је почетна цена била 58.650 динара, а који је за 1.000 динара више купио Илија Вујиновић.

Комисија је, након јавног надметања, закључила да је возило продато за 59.650 динара и обавестила новог власника да у року од осам дана треба да уплати разлику у цени и преузме своје возило.

По Вујиновићевим речима, он већ годинама прати која се возила излажу јавној продаји у Управи царина.

– Није ми то први пут да на такав начин купим аутомобил. Већ 30 година пратим лицитације и интересујем се за возила која би служила мојој породици и мени. Имам већ један овакав аутомобил, а ако овај не буде исправан, послужиће његови делови – каже за „Дневник” Илија Вујиновић, и додаје да је за јавне продаје моторних возила почео да се интересује из љубави.

Друго возило које је нашло свог власника је „голф двојка”, које је продато за 20.200 динара.

Иначе, по речима учесника овог јавног надметања, дешавало се да, уколико се на продаји нађу луксузнија возила, и уколико су први пут на лицитацији, број заинтересованих купаца буде далеко већи.

Иначе, моторна возила која су се нашла у јавној продаји одузета су правоснажним решењем у царинском поступку или их се странка одрекла у корист државе, а новац који се добије на тај начин уплаћује се у буyет Републике Србије.

До привременог одузимања долази на граничном прелазу, где се може утврдити да немају валидан серијски број или исправну документацију. Такође се одузимају возила из Европске уније које наши грађани који се налазе на привременом раду довозе када долазе на годишњи одмор и онда их оставе, што је, наравно, супротно прописима, а онда та возила употребљавају наши грађани који немају право да користе возила са страним таблицама. Када се спорна возила одузму и заврше на на царинском паркингу, чека се судка пресуда. Уколико је пресуда да се возило трајно одузима од прекршиоца, оно се излаже јавној продаји.

У протеклом месецу Управа царина је понудила на продају моторна возила и другу царинску робу за коју су усмена јавна надметања одржана у осам царинарница.

Текст и фото: Д. Николић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести